L’OTAN diu que Catalunya i Escòcia necessitarien l’aprovació de tots els aliats per a entrar-hi

  • Escòcia negocia des de l'estiu passat amb l'OTAN la incorporació en cas d'independència

VilaWeb
Redacció
02.12.2013 - 12:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si Catalunya o Escòcia s’independitzen necessitarien la unanimitat de tots els aliats per a entrar a l’OTAN. Així ho ha recordat avui la portaveu de l’organització Oana Lungescu arran de les preguntes que li han fet els periodistes sobre aquesta qüestió. Recordant que ara per ara ‘és una qüestió hipotètica’, Lungescu ha dit: ‘L’adhesió de qualsevol nou membre necessitaria l’aprovació de tots els aliats (…). En general, perquè cap nació s’incorpori a l’Aliança necessitarà obtenir el consens de tots els aliats de l’OTAN.’

Escòcia ja negocia amb l’OTAN

Ara per ara el govern escocès ja ha fet passos per a l’entrada a l’OTAN en cas que guanyi el sí a la independència en el referèndum de l’any vinent.

Els sobiranistes escocesos eren fins ara contraris a l’OTAN, especialment perquè no volen armes nuclears. Però ara diuen que, després d’haver-ne parlat amb dirigents polítics i militars de Noruega, Dinamarca i Islàndia (estats bàsics en l’estratègia independentista escocesa), que seria una garantia per a aquests països que Escòcia fos membre de l’OTAN.

De fet, elgovern de Salmond es va reunir l’estiu passat amb representants de l’OTAN a Brussel·les per a tractar la incorporació d’Escòcia a l’organisme en cas d’independència. Segons fonts de l’OTAN que citava la BBC, Escòcia va tenir l’oportunitat d’argüir que, essent en aquests moments part del Regne Unit, estat que ja forma part de l’organisme internacional, no caldria fer una petició d’adhesió formal i des de zero per a incorporar-s’hi.

L’únic escull que hi havia, segons aquesta informació, era el compromís del SNP a il·legalitzar la fabricació d’armes nuclears que el Regne Unit porta a terme en territori escocès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any