Com estalviar fins a 200 euros d’electricitat anuals

  • L'Ajuntament de Rubí ho explica a famílies vulnerables · S'han instal·lat aparells en les llars de 126 famílies per conèixer els perfils de consum

VilaWeb
ACN
01.12.2013 - 10:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Apagar el botó d”stand by’ del televisor, no deixar la calefacció engegada quan no hi ha ningú a casa o posar rentadores a 30 graus són alguns dels petits gestos que poden ajudar a estalviar fins a 205 euros anuals en electricitat. Seguint aquets paràmetres, l’Ajuntament de Rubí ha posat en marxa el projecte Rubí Brilla, que busca l’estalvi energètic en tots els sectors de la ciutat i que fa una especial incidència en el domèstic. Amb la col·laboració de Serveis Socials i la Universitat Politècnica de Catalunya s’han realitzat auditories energètiques a un centenar de famílies vulnerables per analitzar les pautes de consum d’energia i així trobar on es falla.

Fa dos anys l’Ajuntament de Rubí (Vallès Occidental) es va marcar impulsar l’estalvi i l’eficiència energètica a tota la ciutat. Per fer-ho va engegar el projecte ‘Rubí Brilla’ que es vertebra en diferents àrees: la industrial, l’estalvi que surt del propi consistori, la part comercial i l’àmbit domèstic. En aquest últim àmbit s’ha treballat en dues línies: d’una banda conèixer els patrons de consum de diferents tipus de famílies i de l’altre ajudar a aquelles persones amb necessitats, que no poden assumir les despeses de subministraments i que tenen mancances per aconseguir un mínim confort energètic a les seves llars.

Aquesta última part és la que es coneix sota el nom ‘Energia per a tothom’, a través de la qual s’han realitzat un centenar d’auditories energètiques per conèixer les pautes de consum d’aquestes famílies i on es pot atacar per aconseguir un estalvi energètic. La major part d’aquestes famílies amb dificultats són nombroses i amb els dos progenitors a l’atur o bé un d’ells treballa però té un sou molt baix o bé es tracta de persones majors amb pensions molt reduïdes.

La tècnica de Rubí Brilla Marta Morera ha explicat a l’ACN que el primer que es busca és saber si la persona té contractat el bo social, si és que hi té dret, i assegura que es troben famílies que s’hi podrien acollir i no ho fan per falta de coneixement. L’accés a aquest bo permet un estalvi de fins a 150 euros anuals.

Una de les estudiants de la UPC encarregada de realitzar les auditories, Judith Massip detalla que durant l’auditoria el que es fa mirar la instal·lació de cada família, quin tipus de bombetes utilitza, quans electrodomèstics té i com els fa servir, quin aïllament té l’habitatge i quant de temps està a casa, entre d’altres. Amb això s’han elaborat informes personalitzats, que s’explicaran a les famílies en una segona visita que es farà entre desembre i gener, on es detalla quin és el consum de cada família, on s’està consumint més i que es podria fer per estalviar.

Una de les principals conclusions és que tenir contractada una potència per sobre del que necessita la instal·lació que hi ha a casa pot suposar una despesa extra de 110 euros anuals. Pel que fa als electrodomèstics, Massip explica la major part del consum, no només d’aquestes famílies sinó a nivell general, prové de la nevera, la rentadora i la cuina elèctrica, entre d’altres.

Pel que fa a les errades més repetides situa deixar encesos els ‘stand by’ dels aparells electrònics o electrodomèstics, com ordinadors o televisors. Apagar del tot aquests aparells permet un estalvi de 10 euros anuals per aparell, que en total poden arribar a suposar 60 euros d’estalvi anuals. Massip explica que la gent “no és conscient” que pot aconseguir aquest estalvi amb petits gestos i que, fins i tot, els infravalora per separat.

Una altra errada que s’han trobat és que hi ha gent que posa la rentadora a temperatures molt elevades i assegura que quan més gasta la rentadora és quan escalfa l’aigua. Per això, aquesta estudiant d’enginyeria elèctrica aconsella fer rentadores a temperatures d’entre 30 i 40 graus i aconseguir així un estalvi de fins a 60 euros anual.

Una altre de les errades més comuns està relacionada amb la climatització perquè s’acostuma a tenir la calefacció engegada quan no és necessari. Massip explica que s’han trobat fins i tot el cas d’una família que tenia engegat les 24 hores del dia un radiador elèctric i mantenia les finestres obertes.

Fins a 205 euros d’estalvi

A través d’aquestes auditories i els consells que s’incorporen les famílies aconseguirien estalviar fins a 205 euros anuals de mitjana, que en alguns casos arriben fins a més de 300 euros. En termes generals, s’estaria aconseguint un estalvi de més de 19.000 euros en el conjunt de les famílies.

Un exemple d’auditoria feta a aquestes famílies indica que el 27% de la despesa d’electricitat prové de la nevera, el 21% de la rentadora, el 25% de la cuina elèctrica, el 9% de la il·luminació incandescent, el 5% del televisor, un altre 5% de l’ordinador, un 4% del microones, un 2% del forn i un altre 2% del rentavaixelles. Un cop feta l’auditoria, des de Rubí Brilla es proposa un estalvi de 230 euros anuals només aconsellant que es passi de 60 a 30 o 40 graus la rentadora (60 euros d’estalvi), substituir totes les bombetes per unes de baix consum i eliminar les que siguin innecessàries (120) i apagar els ‘stand by’ de televisors, ordinadors, impressores i TDT (50).

Tant Massip com Morera coincideixen en que un altre dels inconvenients que hi ha és “la manca d’informació”. Massip assegura que quan arriba a moltes llars les famílies no saben ni quina potència tenen contractada i no són capaços de desxifrar la factura de la llum. Morera considera que això és “intencionat” per part de les empreses i explica que per això el consistori també posarà en marxa tallers per aprendre a llegir les factures.

Tot plegat, ha servit perquè l’Ajuntament conegui les deficiències d’aquestes famílies i perquè aquestes siguin conscients que tenen a les seves mans poder reduir la despesa energètica. A més a més, el consistori està treballant per tal de sufragar les despeses d’aquelles millores que poden permetre aquest estalvi, com pagar la compra massiva de bombetes de baix consum, lladres i temporitzadors, reparacions de fontaneria i electricitat, obres d’aïllament i la instal·lació de bombes de calor, per exemple.

Comunitat Rubí Brilla

El projecte però va més enllà i també ha volgut conèixer quines són les pautes de consum d’altres tipologies de famílies de la ciutat. El consistori ha posat a disposició de 200 famílies un aparell que es connecta a cada llar per informar sobre el consum. A més, una aplicació que es pot consultar al mòbil o l’ordinador dóna consells sobre què es podria fer per estalviar. El projecte es troba ara en prova pilot i ja compta amb 122 inscrits des del juny d’aquest any.

Els responsables del projecte s’encarreguen de fer una enquesta sociològica i tècnica a aquestes famílies per conèixer el seu perfil de consum. Aquesta informació es completa amb la que aporta l’aparell, que cada cinc minuts informa sobre el consum de la casa, tant en kilowatts com en euros. Morera assegura que “només ser conscient del que es gasta fa que les famílies ja puguin estalviar un 10%”. A més, ha afirmat que aquest aparell és “com el gps de l’energia” ja que guia a les famílies per aconseguir un millor estalvi energètic.

L’estalvi que s’aconsegueixi a través d’aquesta via anirà a parar a les famílies però l’Ajuntament de Rubí s’ha compromès a destinar l’equivalent a aquesta estalvi a accions per pal·liar els problemes de les persones més vulnerables que s’inclouen al projecte Energia per a Tothom.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any