Àlvar Monferrer guanya el premi Bernat Capó

  • Amb l'obra 'Bruixes, dimonis i misteris', sobre aspectes marginals de la vida i cultura popular valenciana

VilaWeb
Redacció
29.11.2013 - 23:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Àlvar Monferrer, escriptor d’estudis d’etnologia, ha guanyat la quinzena edició del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular amb l’obra ‘Bruixes, dimonis i misteris. Sobre aspectes marginals de la vida i cultura popular valenciana’ (Edicions del Bullent). En un acte celebrat aquest divendres a la vesprada a Dénia, Monferrer ha rebut un guardó que ja va guanyar en l’edició del 2003 amb l’obra ‘El romancer popular’.

La dotació del premi són 6.000 euros, una escultura de Ginestar i la publicació de l’obra per Edicions del Bullent. En aquesta quinzena edició s’han presentat nou obres.

A l’acte hi ha hagut parlaments d’Antoni-Joan Bertomeu Vallés (president de la MACMA i batlle de Moraira-Teulada), Joan Seguí, (director del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València), Núria Sendra (editora d’Edicions del Bullent), Pepa Font (regidora de Cultura de Dénia) i Bernat Capó. Han amenitzat la vetllada Merxe Pineda Poquet i Francesc Pineda Poquet amb instruments de corda.

Àlvar Monferrer, nascut a les Useres (Alcalatén) l’any 1940, ha cursat estudis en les universitats de València, Barcelona i Madrid i és Doctor en Filosofia i Lletres en la Universitat de Barcelona. Ha estat professor a la Universitat de Barcelona, al Centre de la UNED, de Castelló–Vila-real, i Centre d’Estudis Teològics Mater Dei, de Castelló de la Plana i també ha fet diversos cursos de Pedagogia Terapèutica, Educadors d’Audició i Llenguatge, i Deficients de la vista, tant en Barcelona com en Castelló de la Plana.

A banda de publicacions sobre serveis socials, educació i psicologia educativa, Monferrer ha centrat el seu treball en el camp de l’Etnologia, sobretot, de la religiositat popular i temes derivats amb nombrosos llibres publicats i una quinzena d’articles en diverses revistes. D’entre els llibres publicats destaquem Las cofradías en Castellón y sus comarcas desde la Edad Media hasta finales del Antiguo Régimen. (2008: Castelló, Universitat Jaume I) Les festes dels Xiquets (2009, València, CVC), Els endimoniats de la Balma (1997, València, CVC), Els Pelegrins de les Useres (1991, València, CVC), o El Romancer valencià (Antologia). (2004, Picanya, Edicions del Bullent) amb el qual també va guanyar el Premi Bernat Capó l’any 2003.

Monferrer és membre de l’Institut Municipal d’Etnologia i Cultura Popular, del Consell Assessor de la Universitat CEU – Cardenal Herrera, de València i del Patronat de la Fundació Caixa Castelló.

El jurat ha estat format per José V. Aguilar (conservador del Museu Valencià d’Etnologia), Honorat Ros Pardo (acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua), Julio Blasco (director del Museu Valencià de la Festa d’Algemesí), Antoni Prats (Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta) i Núria Sendra (editora d’Edicions del Bullent).

Les entitats col·laboradores i organitzadores del premi i l’acte d’entrega són Edicions del Bullent, el Museu Valencià d’Etnologia, l’Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, que aporta el grup de música que amenitza la vetllada, la Jove Orquestra de la Marina Alta, així com l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que aporten un membre del jurat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any