Cayo Lara no accepta la pregunta proposada per EUiA, ‘República Catalana, sí o no?’

  • Voldria que es preguntés sobre tres opcions: federalisme, autonomisme o independència

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.11.2013 - 09:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al coordinador federal d’Esquerra Unida, Cayo Lara, no li sembla bé la pregunta proposada ahir per Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) per a la consulta. El coordinador d’aquest partit, Joan Josep Nuet, la va anunciar: ‘República Catalana, sí o no?’ I fins va començar a utilitzar a Twitter l’etiqueta #RepúblicaCatalana. Així hi ha respost Cayo Lara a Catalunya Ràdio: ‘No és el marc en què s’ha de fer la pregunta. És la pregunta que s’hauria de fer a tots els espanyols; si volem república i monarquia.’ Ha defensat que hi hagi consulta a Catalunya, però que demani sobre independència, federalisme o autonomisme.

‘En un hipotètic referèndum, ningú no pot quedar exclòs de la pregunta: els federalistes, els autonomistes, els independentistes. Si no, la pregunta serà tramposa i no serà fidel a la pluralitat d’opcions dels catalans’, ha dit.

S’ha declarat convençut que la majoria de catalans voldrà un estat federal com el que proposa EUiA quan se’ls expliqui en què consisteix, perquè troba que falta informació. Opina que l’hegemonia de l’independentisme a Catalunya s’ha construït sobre ‘fal·làcies com ara que Espanya ens roba i que amb la independència serem més rics i feliços’. I ha acabat dient: ‘No hi ha problemes de banderes a Espanya, sinó de classes socials.’

La pregunta d’EUiA

Sobre la pregunta, Joan Josep Nuet va recordar ahir que hauria de sortir de la negociació entre les forces polítiques. Per això, va animar la resta de formacions que defensen el dret de decidir a proposar també una pregunta i a començar la negociació de la qual ha de sorgir una proposta definitiva.

Nuet va demanar al PSC que no abandonés la defensa del dret de decidir, una posició que ‘de facto el porta a coincidir amb el discurs del PP’. I animà els socialistes a seguir l’exemple d’EUiA i d’ICV, que van acordar amb IU un document en defensa del dret a decidir, i fer el mateix amb el PSOE. ‘La República Catalana és un punt de trobada entre federalistes i independentistes, i per tant l’oferim com a punt de trobada per poder fer una pregunta inclusiva i guanyar amb el 80% la consulta’, va dir. I va insistir que calia cercar una pregunta inclusiva capaç d’unir independentistes i federalistes per tal que l’opció de canviar l’estatus polític de Catalunya guanyés en la consulta per una majoria àmplia, que superi de llarg el 50%.

‘Si a mi, com a coordinador general, em pregunten quina és la pregunta que més m’agrada, si haig de respondre en nom d’EUiA, diria que la millor pregunta és “República Catalana?”‘, va dir Nuet. I afegí: ‘Demanem a les forces polítiques que exposin la seva pregunta perfecta, i l’expliquin, però que siguin conscients que la seva pregunta perfecta no és la millor pregunta per al poble de Catalunya’, va animar Nuet, tot advertint que sotmetre a votació una pregunta que no fos capaç d’aplegar una àmplia majoria de federalistes i independentistes a favor del sí ‘seria l’anunci d’una derrota’, que és el que esperen, va advertir, sectors conservadors espanyols.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any