El foc de l’Empordà és fora de control i crema mig miler d’hectàrees

  • Continua el confinament de quatre municipis · Els bombers s'esforcen perquè les flames no avancin cap a les Gavarres

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.11.2013 - 07:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un centenar de veïns de Colomers i Vilopriu, al Baix Empordà, han hagut de passar la nit fora de casa per causa del foc que crema des d’ahir al vespre i que ja afecta un perímetre d’un miler d’hectàrees, la meitat de les quals han quedat cremades. Tres helicòpters bombarders i dues avionetes dels bombers treballen per apagar-lo des de primera hora del matí. ‘L’evolució és favorable i es treballa intensament al flanc dret; els resultats són esperonadors, però hem de veure com es comporta el foc quan torni a entrar el vent’, ha dit el delegat d’Interior a Girona, Albert Ballesta.

I és que el vent continua essent un factor decisiu en les tasques per apagar el foc. Segons Ballesta, ja no hi bufa la tramuntana, però cal veure com es comportarà quan torni a entrar. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que no sigui tan forta com ahir, però a la zona del foc hi haurà cops de 50 km/h. El delegat també ha explicat que s’han viscut ‘moments crítics’ entre les dues de la matinada i les quatre, però que a partir d’aleshores l’evolució ha estat favorable.

L’incendi ha obligat a confinar a casa seva els veïns de quatre municipis: Vilopriu, Colomers, Foixà i Jafre. A més, s’han hagut d’allotjar divuit veïns al pavelló de Sant Jordi Desvalls. Avui s’ha suspès també el transport escolar a la comarca.

El foc anit avançava, empès per la tramuntana, a uns quatre quilòmetres per hora. De matinada, els bombers han centrat una bona part de l’esforç a controlar el flanc de Colomers, confiant que el vent afluixés per atacar les flames. La forta tramuntana empenyia les flames en direcció sud i el foc avançava descontrolat cap a Foixà. L’incendi ja ha creuat el riu Ter a l’altura de Colomers i hi ha algunes carreteres tallades.

Anit es demanava als pagesos de llaurar d’emergència alguns camps de la zona perquè el foc ja havia saltat el Ter i s’acostava cap al massís de les Gavarres, on hi ha una gran quantitat de massa forestal i amb un potencial important de risc: ‘Sembla que no hi arribarà, però caldrà valorar-ho al llarg del dia’, ha dit Ballesta, que no ha valorat possibles causes del foc. A banda la tramuntana, al Baix Empordà fa un mes que no hi plou i les temperatures han estat anormalment altes.

Els bombers han organitzat un centre de comandament d’emergències a Camallera, el terme municipal on ahir es va originar el foc.


Notícia relacionada:

VÍDEO: Un veí de Foixà explica com el foc avança cap a casa seva

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any