Mas aposta perquè Israel sigui ‘company de viatge’ de Catalunya en aquest moment ‘únic’

  • 'És molt emocionant per a una nació construir un estat malgrat les dificultats, un repte que vosaltres coneixeu molt bé'

VilaWeb
ACN
10.11.2013 - 18:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha apostat perquè Israel sigui ‘company de viatge’ en el moment ‘únic’ que viu Catalunya. ‘Estem aquí pel gran interès que Israel genera a Catalunya com a model, com a soci per a la innovació, però també perquè en aquest moment únic, Catalunya necessita impulsar la seva capacitat d’internacionalització i millorar les relacions amb els socis internacionals. I Israel és clarament un company de viatge escollit per Catalunya’, ha dit en una conferència a la Universitat de Tel Aviv, on ha remarcat que els israelians ‘coneixen molt bé’ què és construir un estat i lluitar per preservar una llengua i una identitat.

Davant d’unes 150 persones del món acadèmic a la Universitat de Tel Aviv i també l’ambaixador d’Espanya a Israel, Fernando Carderera, Mas no ha perdut l’ocasió de referir-se al procés català. ‘Ara Catalunya és en una cruïlla històrica. És molt emocionant per a una nació que ha existit per molts segles construir un estat, malgrat les moltes dificultats i obstacles que la seva creació poden portar. Un repte que vosaltres coneixeu molt bé’, ha argumentat.

Ha explicat als assistents la manifestació de la Diada de l’any passat, així com la cadena humana d’enguany a favor de la independència. I en aquest punt ha fet un paral·lelisme entre l’actitud dels catalans del ‘seny i la rauxa’ i la dels israelians. ‘Com vosaltres, tenim la nostra pròpia manera de ser: la nostra capacitat d’anar dels bons judicis a una certa bogeria per als grans reptes’, ha resumit. Per aquesta i per altres raons, ha dit, es pot entendre per què els catalans són vistos des d’Espanya ‘com una mena d’anomalia’.

Mas ha remarcat que era de viatge oficial a Israel amb una delegació d’agents públics i empreses de diferents sectors perquè Israel ‘genera a Catalunya com a model, com a soci per a la innovació’. ‘Però també pel fet que en aquest moment únic, Catalunya necessita impulsar la seva capacitat d’internacionalització i millorar relacions amb els socis internacionals. I Israel és clarament un company de viatge de l’elecció de Catalunya’. 

En el col·loqui posterior, i en resposta a una pregunta dels assistents, Mas ha destacat altres similituds entre Catalunya i Israel: la seva mentalitat bilingüe i la seva capacitat de lluita per mantenir la identitat, la cultura i la llengua. ‘Podem entendre perfectament una nació que ha lluitat molt durament per mantenir la identitat, la cultura, la llengua i la manera de ser. És una cosa que entenem perfectament’, ha indicat. Ha afegit que el cas català ‘no és exactament el mateix’ que l’israelià, tot i que Catalunya també ha hagut de lluitar molt per mantenir la seva identitat i el seu projecte col·lectiu. ‘Molta gent entén les dificultats que ha patit Israel perquè quan mirem la nostra història, també veiem que aquestes dificultats han existit.’

Un dels membres del públic, de ja avançada edat, ha agraït a Mas la seva visita a Israel després de 500 anys de l’expulsió dels jueus d’Espanya. Ha explicat que era descendent de jueus de Tarragona i que se sentia ‘un català autèntic’. Mas ha constatat que aquella decisió va comportar que Catalunya perdés actius molt importants, però que ara els intentaven recuperar i estrènyer els llaços amb Israel.

Pedagogia de la consulta

El procés català, per tant, també ha sortit en el torn de preguntes, que s’ha desenvolupat tant en català, com en anglès i castellà. Una catalana resident a Israel ha lamentat que no hi hagi més gent que s’atreveixi a identificar-se amb el procés, i Mas li ha respost amb un somriure: ‘El dia que s’atreveixin tots aquests que dieu que no s’atreveixen, no cabrem als carrers de Barcelona.’ I ha recordat que les mobilitzacions a Catalunya no existeixen pràcticament enlloc del món. ‘Hi ha molta gent que sí que s’atreveix públicament.’

En resposta a una altra pregunta, ha indicat que el repte de Catalunya era ara convèncer el govern espanyol per poder fer una consulta. ‘Això no és exactament independència, sinó dret a decidir el nostre futur, i això ho vol el 80% de la població catalana’, ha reivindicat Mas, que ha insistit que ‘la clau no és independència sí o no ara’, sinó si l’estat permetrà l’organització d’una consulta. 

Al marge del procés, Mas ha destinat bona part de la seva conferència (‘Catalunya, el pol de coneixement del sud d’Europa’) a explicar el model de recerca català i ha defensar la col·laboració entre Catalunya i Israel en aquest àmbit. De fet, uns minuts abans, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha signat un conveni de col·laboració amb la universitat, que ha signat el seu vicepresident, Raanan Rein. Mas ha destacat que Catalunya és a nivell europeu el segon país que més ajut rep per a projectes de recerca.

Mas defensa el procés català en una entrevista al diari hebreu més venut a Israel

Artur Mas ha defensat el procés català en una entrevista al diari hebreu més venut a Israel, el Yediot Ahronot. ‘Catalunya és un poble que vol volar alt encara que alguns ens vulguin tallar les ales’, ha subratllat en aquesta conversa amb la periodista Maya Mahler. Mas ha fet pedagogia de la consulta i ha assegurat que Catalunya no buscava ‘cap conflicte ni guerres’, sinó preservar la seva identitat, ‘desenvolupar el seu projecte de futur i poder viure millor’. ‘Ningú discutiria que Israel ha de ser un estat’, però a ‘Catalunya li falla això’, ha sentenciat. També ha aprofitat per deixar clar que Catalunya vol continuar dins de la UE.

Mas ha defensat que un 80% dels catalans volen una consulta, però que no volen ‘donar l’esquena a ningú’. ‘El nostre gran paraïgues és la UE’, ha dit. Ha destacat que Catalunya disposava ‘d’una potència cultural internacionalment important’ tot i que havia tingut ‘pocs instruments i recursos’. I ho ha comparat amb Israel. ‘Hem arribat a on hem arribat gairebé sense res.’ Ambdós països, ha continuat, han aconseguit ser referents en el seu sector malgrat tot. En la publicació de l’entrevista, s’inclou una fotografia d’un míting de Mas i també la imatge de Cristiano Ronaldo i Messi disputant una pilota.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any