Financial Times: ‘A un nacionalista espanyol, no li fa bullir la sang un minaret sinó una estelada’

  • Un article de Tobias Buck assegura que la dreta espanyola està 'molt més obsessionada' amb la independència de Catalunya que no amb la immigració

VilaWeb
ACN
08.11.2013 - 14:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un article del diari britànic Financial Times assegura que la dreta espanyola ‘està molt més obsessionada amb l’amenaça de la secessió, especialment a Catalunya, que no amb els immigrants’. En el text, que analitza la manca de partits euroscèptics a l’estat espanyol, el periodista Tobias Buck diu: ‘A un nacionalista espanyol, no li fa bullir la sang un minaret sinó una bandera independentista en un balcó de Barcelona.’

L’article del rotatiu assegura que, a diferència de la resta de dirigents europeus, Mariano Rajoy no serà castigat per partits euroscèptics a les europees del maig sinó per partits catalans o bascs, o per UPyD. ‘I cap d’aquests no són antieuropeus’, afegeix.

L’article del ‘Financial Times’ assegura que a Espanya ‘no hi ha l’equivalent a les plataformes anti-europees com l’UKIP al Regne Unit o Alternativa per Alemanya’. ‘Espanya ha sobreviscut més de mitja dècada de crisi econòmica sense promoure un moviment d’extrema dreta i anti-immigració com el Front Nacional de França o el Partit de la Llibertat d’Holanda. El populisme, sembla, no creua els Pirineus’, assegura el periodista de l’FT.

Segons la lectura de l’articulista, el creixent descontentament amb Europa dels ciutadans espanyols no s’ha trasllat ‘en un rebuig a la integració o en crides per repatriar poders’. ‘Els espanyols poden tenir menys fe en les institucions europees que abans de la crisi, però encara sembla que veuen Brussel·les com un millor administrador polític que Madrid’, diu Buck.

De fet, remarca que la principal amenaça electoral pel PP de Mariano Rajoy seran els partits catalans i bascos, i l’opció de Rosa Díez, UPyD. ‘Els nacionalistes catalans, per exemple, insisteixen que ells volen un estat independent per a Catalunya que continuï sent una part integral de la UE’, precisa.

L’article del ‘Financial Times’ defensa que tot i l’augment de la immigració i els efectes de la crisi, ‘és extremadament estrany sentir un espanyol queixar-se de que els estrangers li prenguin la feina’. Pel corresponsal de l’FT, ‘hi ha una correlació entre l’hostilitat amb la immigració i l’hostilitat amb Brussel·les, i sense la primera rarament floreix la segona’.

Buck creu que això es deu, principalment, a les experiències d’emigració dels propis ciutadans de l’Estat, al sistema electoral que afavoreix només als grans partits i al tarannà del nacionalisme espanyol. ‘Hi ha una faceta del nacionalisme espanyol que no existeix enlloc més: la dreta d’aquest país està més obsessionada amb l’amenaça de la secessió, especialment a Catalunya, que amb els immigrants. El que fa bullir la sang d’un nacionalista espanyol no és un minaret, sinó una bandera independentista en un balcó de Barcelona’, remarca.

El periodista del ‘Financial Times’ considera que Espanya ‘ha de sentir-se orgullosa’ de com ha mantingut els immigrants ‘protegits de l’extrema dreta’. ‘Tot i les seves preocupacions econòmiques, els espanyols mai s’han posat en contra dels que van venir al seu país durant els anys de bonança, i que han viscut amb ells durant els de la crisi’, remarca Buck.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any