Aznar crida a derrotar el sobiranisme català ‘amb totes les seves consequències’

  • Crida a respondre al sobiranisme amb un gran acord similar al pacte antiterrorista

VilaWeb
Redacció
07.11.2013 - 21:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president del govern espanyol José María Aznar ha fet una crida aquest dijous a respondre al repte del sobiranisme a Catalunya prenent exemple del pacte antiterrorista que va permetre derrotar ETA. Segons Aznar, en un moment en què ‘hi ha partits que parlen de secessió, de ruptura del pacte constitucional i de la convivència entre els espanyols’ cal ‘no oblidar’ aquell acord entre els partits i els agents socials espanyols perquè ‘aquell exemple de mobilització va superar totes les dificultats’. ‘Hem d’anar en compte de no perdre allò que vam guanyar’, ha dit, perquè va ser ‘una lliçó que cal tenir ben present’.

Aznar ha fet aquestes manifestacions a la presentació del segon volum de les seves memòries, titulat ‘José María Aznar. El compromiso del poder’ (Planeta), on ha assistit acompanyat de l’ex-ministre Josep Piqué, la seva dona i l’alcaldessa de Madrid, Ana Botella, i l’exsecretari general de CCOO i actual col·laborador de FAES José María Fidalgo. No hi ha fet acte de presència cap ministre del govern espanyol, només el secretari d’Estat de relacions amb les Corts, el català José Luís Ayllón.

L’expresident espanyol ha recordat que un dels reptes dels seus governs va ser derrotar ETA i per aconseguir-ho ‘tota la societat va ser mobilitzada’. En aquest marc, ha recordat que les centrals sindicals van signar el pacte antiterrorista, i que aquest acord va ser ‘l’expressió d’una part important de la societat espanyola amb unes polítiques que van donar un resultat excel·lent’.

Per aquest motiu i fent referència a Catalunya ha reivindicat aquest gran pacte en un moment en què ‘l’estat i la nació espanyola s’enfronta a ‘desafiaments molt importants’, amb ‘partits que parlen de secessió, de ruptura del pacte constitucional, que parlen de ruptura de la convivència entre els espanyols’. En aquests moments, ha apuntat ‘cal no oblidar allò’.

‘La legalitat no admet excepcions’

També en referència a Catalunya l’expresident espanyol ha afirmat que ‘la llei no es pot aplicar a capritx, sinó que s’ha d’aplicar sempre’ perquè ‘aquesta és la garantia efectiva de l’Estat de dret’. ‘La legalitat no admet excepcions’, ha dit, ‘i si seguim pensant que el nostre estat de dret ha de funcionar cada vegada millor’ el ‘nacionalisme radical no pot establir les condicions’.

‘Cal tallar, escurçar i guanyar’ el sobiranisme ‘amb totes les seves conseqüències

Per tancar el capítol de Catalunya, Aznar ha criticat que alguns pretenguin ‘donar una cossa a la taula del consens constitucional’ i dir a la resta que ‘pagaran la factura per haver trencat aquesta taula’. ‘Això és una qüestió que no és sostenible ni acceptable i que produirà esquinçament i problemes evidents si no s’escurça’. ‘Cal tallar, escurçar i guanyar’ el sobiranisme ‘amb totes les seves conseqüències’, ha sentenciat.

Critica la inacció de Rajoy

En aquest marc, Aznar ha dit que ‘troba a faltar’ que es faci ‘política’ perquè ara ‘no es fa suficient política’. ‘Quan no es fa suficient política passen algunes coses, que és que el polítics renuncien al seu àmbit de responsabilitat i de decisió’ i aquest àmbit ‘és ocupat per altres poders’ que ‘prenen decisions que tenen un contingut polític evident’.

Respecte a la seva actuació, Aznar ha lloat els seus governs i ha apuntat que no es conformàvem amb un país que ‘estigués a mitja classificació’ sinó que adoptaven les polítiques per convertir-lo en un ‘de primera divisió amb totes les seves conseqüències’.

En aquest marc, ha afirmat que el seu equip ‘compartia una idea d’Espanya com a nació’ que ‘no es discutia’. ‘Tots estàvem al servei de la millora del país. No estàvem, allà per sobreviure, flotar o gaudir dels càrrecs i les prevendes, sinó per fer coses i transformar, no per relliscar en les coses’.

Piqué: ‘Són les memòries d’un patriota espanyol’

En la seva presentació, Josep Piqué ha afirmat que aquestes són les memòries d’un polític que ‘es reivindica a sí mateix a través dels seus fets’ i també les ‘d’un patriota espanyol’ que vol ‘treure Espanya d’un racó de la història’. Piqué també ha apuntat que el llibre incorpora una ‘certa visió castellana’ de la projecció internacional de l’Estat, és a dir, projectada cap a l’Atlàntic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any