Farenheit 451 contra l’espionatge americà al vostre correu

  • Un artista crea ScareMail, amb la voluntat de confondre la NSA

VilaWeb
Redacció
04.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des que Edward Snowden va posar al descobert l’enorme trama d’espionatge mundial de la NSA nord-americana proliferen les iniciatives per dificultar la vida de PRISM, el sistema que espia els nostres correus, trucades telefòniques, adreces que visitem a la web, comptes bancaris, etcètera. Una de les iniciatives més interessants combina l’activisme amb l’art i respon al nom de ScareMail

El programa ha estat creat per l’artista Benjamin Grosser i funciona a través d’una extensió que es pot usar amb Chrome, Firefox i Safari. 

Quan hom escriu en un correu com el de Google, aquesta extensió insereix en el text frases provinents de la novel·la visionària Farenheit 451, de Ray Bradbury. Un processador de llenguatge natural incorporat en el programa fa que si el text és en anglès les frases restin completament integrades en l’original combinant els temps verbals adequats per a cridar l’atenció de PRISM, el sistema d’espionatge americà que es basa en el rastreig de mots que considera perillosos i de frases que li criden l’atenció. 

En unes altres llengües, els texts de Bradbury simplement queden enganxats enmig del text, afegint-hi encara paraules de les que la NSA considera perilloses, com ara ‘al-Qaida’, ‘nuclear’ o ‘Obama’. L’ús del programa és acreditat per a deslliurar els usuaris de responsabilitats envers l’agència. Grosser espera poder defensar-ne l’ús si mai és atacat pel govern americà, afirmant que és una forma d’art col·lectiu i compartit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any