Més de dos-cents estudiants participen a l’acte prohibit pel rectorat de la Jaume I

  • Un grupuscle feixista es concentra a la universitat, però no hi ha hagut cap mena d'incidents

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.10.2013 - 15:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els estudiants de la Universitat Jaume I de Castelló han complert la seva paraula i han organitzat i han fet l’acte prohibit pel consell de direcció de la universitat, amb l’oposició explícita del rector. A les 11.30 més de dos-cents estudiants s’han aplegat a l’Àgora de la universitat en una acció de protesta ‘a favor de la llibertat d’expressió i contra la censura’. Allí han anunciat que l’acte es faria a una aula de la facultat de Ciències Humanes i Socials. Mentrestant, un grupuscle feixista, format per onze membres, s’ha manifestat a l’entrada de la universitat, sense causar cap incident. De fet, per tot el campus hi havia un fort desplegament de policia de paisà, segons diverses fonts consultades per VilaWeb.

Quan els estudiants han arribat a l’aula, ja hi havia els músics –Juanra i Nega; Titot no ha pogut arribar per causa de la vaga de Renfe– i l’aula s’ha quedat petita. La universitat no ha oposat cap mena de resistència, malgrat la prohibició. Just al començament de la taula rodona, almenys un alt càrrec del rectorat ha assistit a l’acte, però l’ha abandonada quan ha estat identificat i xiulat pels estudiants. L’acte, que en aquestes últimes hores havia rebut el suport de múltiples entitats i col·lectius valencians, s’ha desenvolupat amb tota normalitat i ha versat sobre la censura en la música i en el perquè de l’existència de música combativa i de protesta.

La presència de Juanra

La polèmica sorgí arran de la presència com a ponent del cantant de KOP, Juanra. L’acte fou prohibit, segons el rectorat, arran del nombre de queixes rebudes per part de membres de la comunitat universitària, atès que el cantant Juanra va passar cinc anys a presó condemnat per col·laboració amb ETA. El rectorat, en una decisió sense precedents, va dir: ‘és una activitat que no uneix l’estudiantat, que hi ha hagut associacions universitàries que s’han mostrat clarament en contra i que s’allunya dels principis de convivència pacífica recollits als estatuts de la Universitat Jaume I’.

Pels estudiants, la decisió del rectorat fou promoguda per les associacions afins al PP, com ara Unió Universitària. ‘El rector no ha aguantat la pressió dels sectors i de la premsa més espanyolista’, deia fa pocs dies un portaveu del Consell de l’Estudiantat en declaracions a VilaWeb. I apuntava que la decisió del tribunal d’Estrasburg sobre la doctrina Parot havia encès els sectors més espanyolistes, ‘que són els que han fet pressió mediàtica i directa sobre el rector’.

Juanra no fou vetat al desembre, en un concert amb col·laboració de la universitat

A més, els portaveus estudiantils recorden que el mes de desembre passat, en la celebració del vuitantè aniversari de les Normes de Castelló, KOP, amb Juanra com a cantant, va actuar en un concert organitzat per la Plataforma Castelló per la Llengua i amb la col·laboració de la universitat. Encara més: els actes, el concert inclòs, van ser elogiats públicament pel rector, Vicent Climent, que, a més, és membre de la Plataforma Castelló per la Llengua.

El rectorat de la universitat va emetre fa una setmana un comunicat en què deia que havia valorat ‘incidents d’unes altres universitats en situacions semblants, on es van veure implicats grups radicals d’extrema dreta’. I afegia: ‘Des del consell de direcció, s’assegura que la UJI respecta i defensa la llibertat d’expressió, però entén que aquesta activitat ha demostrat que fereix les sensibilitats de molts membres de la comunitat universitària i de la societat, motius pels quals s’ha decidit de no autoritzar-la.’

Amenaces del rectorat als correus personals

Ahir a la vesprada el rectorat va enviar un correu electrònic a membres del Consell de l’Estudiantat i del Front d’Estudiants en què amenaçava de prendre mesures disciplinàries contra els organitzadors si es feia l’acte. Els estudiants, que encara no han rebut cap comunicació que indiqui que han estat sancionats o expedientats per haver organitzat l’acte, ja van denunciar ahir que el correu amenaçador del rectorat ‘havia estat enviat al correu personal d’un bon nombre d’estudiants’, remarcant  que no s’ha enviat al compte de correu de la universitat. ‘No entenem com han pogut tenir accés a aquestes dades’, deia ahir a VilaWeb un portaveu dels estudiants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any