Majories absolutes, relatives i ‘rodillos’

  • Revista El Llombo. Núm. 79. Tardor 2013

VilaWeb
Redacció
28.10.2013 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada vegada que s’aproximen unes noves eleccions, com les orenetes en primavera, comencen a escoltar-se comentaris sobre les bondats de les majories ‘suficients’ per a poder governar, i el perill dels ‘tripartitos’. I la veritat és que no sempre les majories absolutes, o ‘suficients’ com diuen alguns, són la panacea del bon govern, ni els ‘tripartitos’ són un desastre nacional; possiblement com diu el refrany, ‘en el terme mig està la virtut’, i a l’estat espanyol hem patit desgavells pels dos costats: de majories absolutes i de ‘tripartitos’.

Si parlem de l’estat, cada nou govern amb majoria suficient, està disposat a pegar-li la volta al calcetí i canviar tot el que ha fet l’anterior; i podem parlar d’una nova reforma educativa ‘contra’ el partit adversari –quantes en van?. Curiosament, tots diuen que això no és bo per a l’ensenyament, però de nou topem amb la mateixa pedra. I així portem un grapat anys.

Passa el mateix amb l’administració de justícia, amb les lleis que regulen l’avortament, amb la sanitat (privatització), i últimament amb el desgavell de la reforma laboral. Unes lleis que els partits de l’oposició ja han anunciat que derogaran quant arriben al govern. I tot això és, ni més ni menys, que un desgavell i tirar els diners del contribuent.

Hem patit una generació de polítics, incapaços d’arribar a acords en qüestions importantíssimes per a la ciutadania i el bon funcionament d’una nació, aplicant més els collons –o és l’amiguisme?– que el sentit comú; i el més fotut de tot és que el resultat estem veient-lo ara i és descoratjador.

Si baixem de nivell i ens fixem en les comunitats, concretament en la nostra, al País Valencià, s’han fet inversions catastròfiques que no cal enumerar, sense cap consens, que finalment ens han deixat amb el cul a l’aire.

I si baixem un escalonet més, i ens fixem a la nostra ciutat, ara estan rectificant-se decisions que en el seu dia es van fer sense el consens necessari, com són els terrenys de l’hospital al costat de la depuradora i el trasllat de la policia municipal al polígon del Pla. Unes decisions que també van resultar polèmiques en el seu moment i nefastes per a les arques municipals.

Governar deu ser –ha de ser– pensar en tota la ciutadania i buscar el millor per a tots; i tindre capacitat per a aconseguir grans acords; i en les qüestions fonamentals, ha de ser obligat involucrar la major quantitat de partits, per a tindre la seguretat que eixa llei o eixa decisió acordada no serà canviada a les primeres de canvi.

Diuen que dels errors és del que més s’aprèn. Benvingut el canvi en els terrenys de l’hospital –quina clavada de pota– i el retorn de la Policia Municipal a la plaça Major.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any