L’Aplec del Puig homenatja Estellés i Guillem Agulló

  • Esquerra ha participat per primera vegada en els actes del Bloc

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El darrer diumenge d’octubre, el nacionalisme i l’independentisme es troben en l’Aplec del Puig, com des de fa cinquanta-quatre anys. L’acte del PSAN, a la muntanyeta de la Patà, ha començat amb un recital de Francesc Anyó i Borja Penalba basat en poemes de Vicent Andrés Estellés, a més d’un homenatge a Guillem Agulló, assassinat fa vint anys per la ultradreta. A l’esplanada del Monestir, en l’acte organitzat pel Bloc Nacionalista Valencià, hi han participat els principals dirigents de Compromís i també per primera vegada ERC, amb la presència de la senadora Ester Capella.

Des de les onze del matí, a l’esplanada del Mercat (al costat del Monestir de Santa Maria del Puig), hi ha hagut una fira d’artesania i espectacles familiars, amb l’Associació Valenciana de Circ, la Petita Orquestra Peiotaire i el grup Trapatroles, que oferia un espectacle sobre Vicent Andrés Estellés. L’acte polític del Bloc ha començat al migdia amb diversos parlaments i el lliurament del BLOC d’honor, que enguany s’ha atorgat a l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol i als docents de les Illes. Entre els assistents destacava la presència de dirigents de partits membres de l’ALE, entre els quals Esquerra Republicana de Catalunya. 

Mentrestant amb el lema ‘Ara, independència’, el PSAN s’ha aplegat a la Muntanyeta del Castell ‘per fer palès que dins de l’estat espanyol no hi ha cap futur i que la independència (conjunta amb la resta de la nació catalana) és el que pertoca i el que convé’.

En l’acte polític, hi han intervingut Guillem Agulló, pare del jove independentista assassinat el 1993; Maria Antònia Font, portaveu de l’STEI-i i d’Enllaçats per la Llengua; Jaume Marfany, vice-president de l’Assemblea Nacional Catalana; Núria Cadenes, presidenta de Solidaritat; i Josep Guia, del comitè executiu del PSAN. L’Aplec del Puig també ha tingut un record per a Xavier Romeu, intel·lectual destacat de l’independentisme i membre del PSAN que es morí d’un accident de trànsit el 1983, ara fa trenta anys. Hi havia parades, activitats infantils, actuacions de dolçainers i tabalers, un dinar, i una cadena humana al voltant del cim de la Muntanyeta, que ha tancat l’acte amb el ‘Cant dels maulets’ de fons.

L’Aplec del Puig es desenvolupa en aquest municipi de l’Horta, considerat la porta de València, perquè s’hi va lliurar la batalla del Puig entre les forces cristianes i musulmanes, just abans de l’entrada a la ciutat del rei Jaume I el 1238. L’Aplec és una tradició de dècades del valencianisme que el va començar a fer en la dictadura i que ha quedat glossat en la coneguda cançó del grup Al Tall ‘Darrer diumenge d’octubre’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any