Compromís proposa un ‘xec democràtic’ perquè cada ciutadà decideixi quin partit vol finançar

  • Inclosos els partits no parlamentaris

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La coalició Compromís ha proposat una reforma integral del sistema de finançament de partits. Consistiria a instaurar un ‘xec democràtic’ amb què cada ciutadà decidiria quin partit vol pagar. Compromís diu que amb això pretén ‘una regeneració real de la política i una democràcia més avançada’.

La proposta, redactada com a proposició no de llei, serà defensada en el ple de les corts de despús-demà pel diputat Fran Ferri.

Segons el darrer informe del Tribunal de Comptes, les administracions aporten 299,5 milions d’euros l’any a les formacions polítiques, que es reparteixen segons la representació que tenen als parlaments.

El sistema de finançament proposat preveu que els diners siguin repartits igualitàriament per tots els ciutadans del cens electoral a través d’aquest ‘xec democràtic’. Hom també podria decidir de no assignar recursos a cap partit. Dins el repartiment, hi entrarien totes les opcions polítiques inscrites en el registre de partits, incloent-hi les que no tinguin representació parlamentària.

Prohibició de la condonació del deute als partits

La proposta també inclou una reducció de les aportacions públiques mitjançant mesures d’estalvi (com ara l’enviament de paperetes conjunt entre totes les forces polítiques), la prohibició de la condonació de crèdits als partits polítics per part de les entitats financeres o l’establiment d’un règim de total transparència en les donacions privades.

Ferri ho justifica així: ‘Creiem que l’actual sistema de finançament de partits és definit per l’opacitat, els escàndols de corrupció i el blindatge del bipartidisme. Per això proposem un nou sistema, construït des de zero, on la decisió de finançar una opció o una altra siga en mans de la ciutadania. No pot ser que els partits tinguen garantit un finançament facen què facen i sense que els electors puguen retirar-los la confiança abans de les eleccions si no els agrada la política del partit que van votar.’

I acaba dient: ‘Per això el nou sistema que proposem es basa en els valors d’una regeneració democràtica real per a la qual s’ha d’instaurar un finançament de partits absolutament democratitzat, amb reducció de despeses innecessàries i amb la màxima transparència.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any