‘Hábleme en cristiano’

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge del cas Fabra va demanar no usar el valencià, perquè el fiscal era de Madrid. Un ex-regidor de l’Olleria, víctima d’un nou cas de discriminació lingüística. El Bloc Jove de Borriana, denunciava un nou cas de discriminació per parlar valencià a l’Arenal Sound. Carles Mateu condemnat a presó per parlar la nostra llengua. Un veí de Puçol, l’associació el Tempir d’Elx, la web de RTVE, que continua posant Onteniente i Puebla del Duc, malgrat l’oficialitat d’Ontinyent i la Pobla del Duc……així un dia i un altre!!

De què ens serveix la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià? De què ens serveix l’Estatut d’Autonomia, que proclama la nostra llengua com a pròpia al nostre País? I quina és la resposta de la Consellera d’Educació davant els continus atacs a la nostra llengua? I el President de la Generalitat? Com és que encara no ha obert la boca per defendre el valencià? I per defendre els qui han estat humiliats o condemnats a presó (!!!) per parlar la llengua del País? Com és que ells que presumeixen de ‘valencianía’ i s’emboliquen amb la Senyera de la ciutat de València, no denuncien la discriminació que sofrim els valencians per parlar la nostra llengua, al nostre propi País?
 
Fa deu anys, el setembre de 2003, l’Ajuntament de l’Alcúdia féu una protesta formal, davant la Conselleria d’Infraestructures, per tal de denunciar l’empresa consultora que la Conselleria va contractar, per realitzar un procés d’expropiacions.

El 19 de setembre de 2003, en la reunió, a l’Ajuntament de l’Alcúdia, de la comissió enviada per la Conselleria, una de les representants d’aquella comissió va respondre en anglès a un llaurador, pel fet que aquest li va parlar en valencià! El llaurador, en sentir parlar la senyora aquella en anglès, li digué que no l’entenia. Aquella senyora respongué que si el llaurador continuava parlant en valencià, ella ho faria en anglès. A més, la representant de la comissió enviada per la Conselleria, exigí al llaurador que es dirigira a ella en ‘cristiano’. Això, el 2003!!

L’alcalde de l’Alcúdia, Francesc Signes, va enviar una queixa formal al Conseller José-Ramón García Antón, per depurar responsabilitats, ja que aquella senyora que volia que el llaurador  es dirigira a ella en ‘cristiano’, tot i no ser funcionària de la Conselleria, sí que actuava en representació de l’Administració. Com molt bé deia l’alcalde Signes, aquella ofensa no anava dirigida només contra aquell llaurador que havia parlat en valencià, sinó que aquella senyora havia insultat tots els qui parlem valencià.

El llaurador que es va dirigir en valencià a aquella senyora (massa ben educat!) digué després que si ella li haguera demanat que parlara en castellà, perquè no entenia el valencià, ell li hauria fet la pregunta en castellà.

Això el 2003. I hui continuem igual que sempre.
 
Com és que els representants del bilingüisme no han fet cap protesta per la discriminació que patim els valencians? Què haurien dit des de La Razón, El País, ABC, El Mundo… si la representant de la comissió haguera respost en anglès a una pregunta en castellà? O si a Madrid un ciutadà haguera estat condemnat a presó per parlar castellà?

Una vegada a l’Alcúdia, un foraster va preguntar a mon pare, en castellà, una adreça. Mon pare li va contestar en valencià. Quan aquell home que havia fet la pregunta se n’anà, els qui estaven amb mon pare li digueren: ‘Mira que eres mal educat! Respondre en valencià a una persona que te fa una pregunta en castellà!’. Mon pare sense immutar-se els va respondre: ‘Si parlar valencià és de mal educats, vull ser un mal educat’.
      
Borriana, l’Alcúdia, Ontinyent, Almassora, Elx, l’Olleria, Puçol…..Ni un pas arrere. Cal que ens mantinguem ferms en la defensa de la nostra llengua. Ara i sempre. I cal que exigim el respecte pel valencià. Malgrat la nul·la ajuda que trobem en un Govern que hauria de defendre la nostra llengua i només fa que marginar-la.
 
Com ha dit Josep Escribano, president de l’associació El Tempir, d’Elx, ‘cal fer visibles les contínues agressions que sofreix la nostra llengua’. No les hem d’amagar. Al contrari, les hem de denunciar davant l’opinió pública i davant els governs europeus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any