Ciutadans no facilita els comptes de les entitats amb què té vincles

  • L'Oficina Antifrau investigarà la fundació opaca del partit, Tribuna Cívica

VilaWeb
Redacció
17.10.2013 - 08:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ciutadans es nega a lliurar a la Sindicatura de Comptes la informació sobre la comptabilitat de Tribuna Cívica, una fundació vinculada a aquest partit des del 2008, segons fonts de la sindicatura que cita el diari Ara. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ja va dir abans-d’ahir a RAC-1 que aquesta fundació no havia de passar comptes a Catalunya perquè tenia la seu a Madrid. Però avui el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, ha dit a TV3: ‘La fundació que té la seu fora de Catalunya també haurà de retre comptes aquí.’

‘És un partit de Catalunya i, per tant, podríem investigar la fundació. Es com si haguéssim d’investigar uns diners que han sortit del país’, ha dit De Alfonso.

El síndic major de la Sindicatura de Comptes, Jaume Amat, ha explicat a RAC-1 que la investigació forma part de les funcions de la Sindicatura de controlar totes les fundacions vinculades als partits. Segons Amat, el partit de Rivera no facilita els comptes de Tribuna Cívica al·legant que té la seu a Madrid i que no està sota el protectorat de fundacions del Departament de Justícia. Però tampoc ha lliurat els comptes de l’associació vinculada al partit sota el nom Egara Civitas que, segons la Sindicatura, el passat 2011 va demanar una subvenció oficial al Departament de Justícia.

Creada a Barcelona, traslladada a Madrid

Tribuna Cívica va ser fundada a Barcelona per Antonio José Mulero, que aleshores era sots-secretari d’organització de Ciutadans, pel diputat Carlos Carrizosa i per l’ex-secretari general Manuel García Bofill.

Pel fet de tenir la seu a Madrid, aquesta fundació no rep subvencions de la Generalitat, però tampoc no és fiscalitzada per la Sindicatura de Comptes ni pel Tribunal de Comptes. El filòsof Jordi Graupera, dimarts a RAC-1, va preguntar per aquesta fundació a Albert Rivera. La conversa fou tensa. Rivera va dir que no tenia informació sobre qui feia els donatius privats a la fundació i va acabar atacant CDC pel cas Palau.

Heus ací la conversa:

Graupera va dir: ‘Segons la Sindicatura de Comptes, Ciutadans no té una fundació orgànica, no té una fundació com tenen els altres partits, que reben subvencions com a tals. Però sí que n’hi ha una que es diu Tribuna Cívica, que es va crear a Barcelona el 2009 però que després es va traslladar a Madrid, que ara té la mateixa seu que la de Ciutadans a Madrid. Per què es trasllada a Madrid?’

Després va explicar que tenia un seguit de patrons, vinculats tots a Ciutadans, alguns dels quals són diputats. ‘Vistos els patrons i la seu, em pregunto en quin sentit no és una fundació orgànica del partit? I, com a tal, no hauria de ser fiscalitzada pel Tribunal de Comptes com passa amb totes les altres fundacions?’, va demanar.

Rivera va explicar que si tenia la seu a Madrid era perquè el partit té agrupacions fora de Catalunya, i va assegurar que la fundació no rebia diners públics. No va detallar, però, d’on provenia el fons de Tribuna Cívica. Després, com més anava més nerviós, es va enganxar amb Graupera i li va etzibar: ‘No s’amoïni, que nosaltres no tenim donacions del Palau de la Música, ni de l’Orfeó, no fem cursos de música com CiU.’ Encara va afegir: ‘Li demano si fiscalitza totes les donacions de totes les fundacions de partits que sí que reben diners públics. […] Quan vingui el senyor Mas estaré encantat que vostè li pregunti per la CatDem. Vostètambé fa coses per a algunes fundacions.’

‘I tant, i amb tota transparència. I si he cobrat ho explico’, va dir Graupera, que es va queixar que Rivera li qüestionés l’honestedat professional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any