Juguen castellans i guanyen quan els dóna la gana

VilaWeb
Guillem Llin
19.09.2013 - 23:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

He buscat per Internet, he anat al quiosc, he escoltat la ràdio, he mirat la televisió i he anat, fins i tot, al mercat del dilluns per a veure si en algun lloc sentia algun comentari de desaprovació. Però no, cap, ni un.

Estic referint-me als 14.000 xiquets i xiquetes del País Valencià que volien estudiar en el seu idioma mare, el valencià, la nostra llengua, i no poden perquè la Generalitat valenciana no n’ofereix la possibilitat i únicament els queda el recurs del castellà.

Bé, vegem: si l’any passat a tot Catalunya van ser dèsset xiquets els que no van poder fer l’ensenyament en castellà, i els dèsset xiquets ens els van traure fins a la sopa, i ens van dir que el catalans eren uns nazis (és sorprenent com de barat va el quilo de nazi a l’estat espanyol, en boca dels qui encara estic esperant que condemnen el franquisme) per no permetre a les criatures aprendre en la llengua que volien. Què cal dir ara del govern valencià? La xifra és 822 vegades superior, quan el País Valencià té una població escolar inferior a Catalunya. O, si es vol, posem-ho a la inversa: els dèsset xiquets són el 0,001 per mil dels 14.000. On està l’ABC, La Razón, El Mundo denunciant la marginació? On A3, Tele 5, Cuatro, La Sexta, La 1, Intereconomía o la cadena dels bisbes, TV13, proclamant la injustícia? On està la Cospedal, Soraya Sáez de Santamaria, la Sánchez Camacho, Soraya Rodríguez o Óscar López, els bocamolls polítics, dient que cal posar remei ja, immediatament? Si per un 0,001 per mil diuen que qui ho fa són uns nazis, això mateix, en una comunitat on igual són el valencià que el castellà segons la Constitució i l’Estatut d’autonomia (… perdonen la rialla), què són el governants del PP? Germanetes de la caritat?

Ah! En el títol, m’he permès una xicoteta llicència. El genial humorista argentí Quino té un acudit on hi ha un tauler d’escacs amb tres senyors negres capitalistes acorralats pel poble blanc, amb un munt de peces (gent). I diu Quino: ‘juegan las negras y ganan cuando les da la gana’.

Nota a peu de pàgina

TVE-24H (d’adoctrinament)

Dilluns 16 de setembre, al voltant de les sis de la vesprada. Informació econòmica en el canal d’informació de TVE. La periodista diu ‘jornada de ganancias en las bolsas’ (sic), fa la crònica i, al final, explica que a Europa les pèrdues van des d’una dècima per a Frankfurt al mig punt percentual per a Madrid.

Dimarts 17 de setembre, al voltant de les sis de la vesprada. Informació econòmica en el canal d’informació de TVE. La periodista diu que les borses han baixat després de ‘las fuertes subidas de ayer’ (sic), és a dir dilluns dia 16. Com que no em crec que res siga casual, i menys dos errades seguides, arribe a la conclusió que l’estat espanyol ha d’anar bé, encara que siga subliminalment. I em pregunte, si en coses que és clar que es pot saber què es veritat i què no, menteixen així, què passarà en coses opaques, com ara el cas Gürtel on el PP té el merder muntat més gran de la pseudodemocràcia?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any