Eurodiputats balears, catalans i bascos denuncien la política lingüística de Bauzá a la Brussel·les

  • Els parlamentaris escriuen a la comissària Vassiliou perquè es pronunciï per 'protegir el català a l'escola'

VilaWeb
ACN
17.09.2013 - 16:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un grup d’eurodiputats balears, catalans i bascos han denunciat aquest dimarts a la Comissió Europea la política lingüística del president de les Illes, José Ramón Bauzà i el seu decret de Tractament Integral de les Llengües, que ha provocat una vaga indefinida dels mestres. Els parlamentaris Raül Romeva (ICV), Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Izaskun Bilbao (PNV), Teresa Riera (PSIB-PSOE) i Iñaki Irazabalbeitia (Aralar, en representació d’ERC) han enviat una carta conjunta a l’eurocomissària d’Educació, Cultura i Multilingüisme, Androulla Vassiliou per “denunciar la situació del català a les Illes”, segons diuen en un comunicat.

La carta explica que el nou decret de Bauzà “amb l’excusa d’implantar el trilingüisme, busca desmantellar el model d’immersió lingüística, model de garantia d’inclusió educativa en una comunitat amb fortes diferències socials”. 

Segons els eurodiputats, “no s’ha escoltat en cap moment ni els tècnics ni els professionals de la matèria i s’ha dictat una normativa incoherent amb un calendari d’aplicació inassolible”. 

Els eurodiputats consideren que “la inexistent dotació de recursos per a l’aplicació del decret, juntament amb la retallada del pressupost educatiu en 91 milions d’euros” generen una situació de “caos i incertesa en els centres i la comunitat educativa”. 

En aquest sentit, els eurodiputats mostren el seu suport a la vaga de mestres i demanen a la Comissió Europea que intercedeixi per “garantir la diversitat lingüística de la UE, reconeguda en la Carta de Drets Fonamentals”. 

A més, recorden que la normativa de Bauzá també contradiu el contingut de l’informe sobre protecció de llengües minoritzades que va aprovar dimecres passat l’Eurocambra amb el suport de 645 dels 766 diputats. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any