Homs: ‘Dialogarem però no serem ingenus’

  • El govern accepta l'oferta de diàleg de Rajoy però no admetrà dilacions

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.09.2013 - 13:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La resposta del president espanyol, Mariano Rajoy, a la carta d’Artur Mas no era pas la que esperava el govern català, que pretenia que Rajoy donés una resposta ‘a l’estil Cameron’ i s’obrís un procés de negociació per posar data i pregunta al referèndum. Amb tot, accepta l’oferta de diàleg de Rajoy, si bé no permetran dilacions ni seran ‘ingenus’. Ho ha explicat el portaveu del govern, Francesc Homs, que ha comparegut aquest migdia per donar resposta a la carta de Rajoy.

‘Pensàvem que Rajoy podria fer igual que Cameron en relació al cas d’Escòcia’, ha admès Homs, que ha explicat que la resposta tampoc no estava a l’alçada del poble català. Ha recordat les massives mobilitzacions al carrer i els resultats electorals del passat 25 de novembre, on ‘el poble es va pronunciar en un sentit molt clar que volia ser consultat aquesta legislatura i volia votar i poder decidir’ i que també ‘va votar en un sentit majoritari perquè poguéssim disposar d’un estat propi’. 

‘No serem ingenus’

Homs ha anunciat que el govern acceptava l’oferta de diàleg de Rajoy però ha avisat que el govern no seria ingenu. ‘Ens prendrem seriosament aquest compromís i l’explorarem, però no serem ingenus, perquè tenim experiència, ni tampoc no podem acceptar que com a conseqüència del diàleg el procés se sotmeti a dilacions innecessàries’. 

‘No és un debat de legalitat sinó de voluntat política’

Ha dit que el principi de legalitat havia estat sempre el nord del govern català i del parlament, i que així constava en la declaració de sobirania aprovada el 23 de gener. ‘Per això persistirem en els arguments legals que permeten que el poble sigui consultat’, insistint que el problema no era un ‘debat de legalitat sinó de voluntats polítiques’. ‘De vies legals n’hi ha, n’hem identificades fins a cinc. Persistirem en la idea del principi de legalitat perquè la discussió no és aquí’. 

Contactes amb els partits per a fer la consulta el 2014

Finalment, ha anunciat que aquests dies vinents el govern mantindrà contactes amb els grups parlamentaris ‘per acordar, de la manera més majoritària possible i amb el major consens, les bases necessàries per poder fer la consulta el 2014’. El debat de política general que es farà a final setembre ‘pot ser un bon espai per donar visibilitat a aquest compromís per establir aquestes bases’, ha dit. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any