Acord entre EUA i Rússia per a eliminar l’arsenal químic de Síria

  • El pacte descarta un atac militar: 'La solució ha de ser política', diuen Kerry i Lavrov

VilaWeb
Redacció
14.09.2013 - 13:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els governs dels Estats Units i de Rússia han arribat a un acord per a retirar i elimiar l’arnsenal químic de Síria amb la condició que Damasc entregui, abans d’una setmana, una llista de tot aquest material. L’acord, a més, descarta un atac militar a Síria.

Des de Ginebra, John Kerry, secretari d’estat nord-americà, i Segei Lavrov, ministre d’Afers Estrangers rus, han presentat plegats l’acord a què han arribat després de tres dies de negociacions.

L’acord no contempla cap atac militar a Síria. ‘No hi ha una solució militar. La solució ha de ser política’, ha declarat Kerry, que tanmateix, ha puntualitzat que en l’acord no s’especifiquen les mesures que podria adoptar, de manera consensuada, el Consell de Seguretat de l’ONU si Damasc es nega a complir les exigència dels EUA i Rússia.

Un cop l’ONU aprovi la proposta conjunta, Síria tindrà una setmana per entregar una llista completa detallant el seu arsenal. L’acord preveu que els inspectors de l’ONU tornin a Síria abans de novembre, i allà tindran accés sense cap mena de restriccions. Finalment, el calendari preveu que a mitjan 2014 el govern sirià hagi entregat tot l’arsenal. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any