Mas rebrà la carta de Rajoy abans de 48 hores

  • La vice-presidenta Soraya Sáenz de Santamaría ho ha anunciat en la compareixença posterior al consell de ministres

VilaWeb
Redacció
13.09.2013 - 15:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Soraya Sáenz de Santamaría, vice-presidenta del govern espanyol, ha anunciat que el president Artur Mas rebria la resposta a la carta que va enviar a Rajoy abans de 48 hores. No ha volgut detallar res més perquè ‘la primera persona que sabrà del contingut de la carta serà Artur Mas’. Sáenz de Santamaría també ha estat preguntada per la Via Catalana i la consulta d’autodeterminació, i ha insistit que el govern faria complir la constitució espanyola i les lleis: ‘D’aquest marge no sortirem’, ha dit, abans d’afegir que ‘el referèndum no entra dins la constitució’. 

La vice-presidenta espanyola ha insistit en la ‘posició de serenitat però també fermesa i fortalesa’ del govern espanyol respecte el procés sobiranista. I també ha afegit que tenien damunt la taula un model de finançament ‘objecte d’anàlisi i que es revisarà d’acord amb els criteris generals’. 

Ha repetit gairebé en totes les seves respostes que el govern espanyol no té intenció de sortir del ‘límit i el marge’ que estableixen la constitució i les lleis. ‘Aquesta és la nostra obligació’, ha afirmat.

‘La nostra posició és la de sempre, amb independència del dia’

La Via Catalana, ha apuntat sense citar-la, no ha fet variar en absolut la postura del govern espanyol, que encara la qüestió amb ‘absoluta serenitat però també fermesa i fortalesa’ perquè ‘la legitimitat institucional del govern de la Generalitat, de la resta de les comunitats autònomes i del govern de la nació radica precisament en la constitució i en les lleis’. 

‘El referèndum no entra en el marc del que preveu la Constitució’

En aquest punt, ha volgut deixar clar que l’executiu manté tancada la porta a la possibilitat d’autoritzar un de referèndum a Catalunya. ‘El referèndum pel que em pregunta no entra en el marc del que preveu la constitució’, ha respost a una de les preguntes de la premsa, i el govern espanyol ‘compleix amb la constitució i la legalitat’.

Circumscriu la negociació al model de finançament ‘multilateral’

La vice-presidenta ha deixat clar que qualsevol acord s’ha de circumscriure en dos àmbits: un model de finançament que s’està començant a impulsar i que ha de ser ‘just’ per a tots els territoris, és a dir sense singularitats, i els acords a què es pugui arribar amb la Generalitat per a la sortida de la crisi. 

El finançament, ha advertit, es revisarà d’acord ‘als criteris generals’ i ‘buscant sempre el millor finançament dels serveis públics i la igualtat dels espanyols a l’accés a aquests serveis públics’. ‘És un model multilateral que es negocia amb totes les comunitats’, ha sentenciat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any