El congrés espanyol rebutja l’atac a la delegació catalana a Madrid

  • Tots els grups han consensuat un text de condemna a l'assalt d'un grup feixista

VilaWeb
Redacció
12.09.2013 - 17:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els portaveus de tots els grups al congrés espanyol han aprovat una declaració conjunta que condemna l’atac feixista d’ahir al Centre Cultural Blanquerna, la delegació del govern de la Generalitat a Madrid, on s’hi commemorava la Diada. El president del congrés, Jesús Posada, considera que es tracta d’uns fets ‘que van contra les llibertats i no s’han de tolerar’. 

Durant l’acte institucional de la Diada a Madrid l’agressió del grup de feixistes va causar cinc ferits lleus, un dels quals una nena de quatre anys. El ministeri d’Interior espanyol ha anunciat que havia detingut sis individus dels quinze que van participar en l’atac. La majoria tenen historial de militància política en organitzacions d’ultradreta, i alguns també tenen antecedents policíacs i judicials. 

CiU, PSOE i IC-V, demanen la compareixença el ministre d’Interior

Un dels afectats per l’atac va ser Josep Sánchez Llibre, diputat de CiU al congrés espanyol. Ell ha estat precisament un dels primers a demanar la compareixença del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, perquè expliqui les mesures de seguretat i control dels grups ultra. El PSC, el PSOE i IC-V han fet peticions semblants.

Des d’ICV-EUiA, Joan Herrera ha retret que el seguiment que es fa dels grups feixistes no és correcte i, per això, ha instat el ministre espanyol a ‘adoptar una actitud de seguretat i prevenció envers aquests grups violents’. També ha denunciat el relativisme històric envers el feixisme i ha dit que aquest tipus de grups s’haurien d’il·legalitzar perquè no puguin participar a les eleccions.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, també ha condemnat l’assalt feixista a la delegació del Govern a Madrid i ha apuntat que ‘els feixistes no han d’estar al carrer, sinó davant dels tribunals’. Considera que els culpables són ‘una minoria molt minoritària’ però que cal anar amb compte perquè ‘aquí i allà veiem símptomes que ens preocupen’ i ‘aquestes coses s’han de tallar d’arrel’. 

El coordinador dels diputat del PSC al Congrés i el Senat, Francesc Vallès, creu que aldarulls com els d’ahir ‘són incompatibles amb el funcionament de l’estat de dret i la democràcia’. El portaveu socialista vol preguntar a Fernández Díaz si el Ministeri disposava d’algun tipus d’informació per evitar uns aldarulls com els d’ahir, i que si fos així, ‘quins mecanismes de prevenció va dur a terme’. En aquest sentit, ha criticat la ‘mala organització i coordinació’ del ministeri.

Informació relacionada:

L’ambaixador d’Irlanda, testimoni de l’agressió ultra a la Generalitat

Detinguts sis feixistes per l’assalt violent a la delegació de la Generalitat a Madrid

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any