Adéu a la por

VilaWeb
Josep Albinyana
07.09.2013 - 21:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els qui el coneixem, sabem que un dels grans valors que té el Borifarra és la seua naturalitat. La capacitat innata que té per a viure amb normalitat la immensa qualitat artística i humana es reflecteix dalt de l’escenari quan la persona i el personatge no es separen perquè no n’hi ha, de personatge: només existeix la persona.

Aquesta normalitat amb què viu l’èxit, i la dignificació que ha estat capaç de donar a la cultura tradicional, explica l’acollida colossal que ha aconseguit en una societat massa acostumada a dividir-se i a viure de prejudicis ideològics. Ell ha aconseguit superar-ho i fer-nos veure que era possibl. I ara, també amb una naturalitat de llaurador pacient, ens acaba de demostrar sense ni adonar-se’n ell mateix una altra cosa que teníem davant dels nassos: hem perdut la por.

No ens equivoquem: la notícia d’aquest cap de setmana no és que el GAV haja amenaçat una actuació del Botifarra. La notícia és que la societat valenciana ha dit prou a aquestes actituds de l’extrema dreta disfressada de valencianisme, ha dit que no necessita guies d’essència casposa, que el temps de la por ha passat. El suport que ha rebut Pep ‘Botifarra’ arran de la campanya dels feixistes ha sorprés tot lo món (a ell el primer, i puc donar testimoni que ho reconeix emocionat) per l’amplitud i profunditat amb què ha nascut, i alhora ha posat de manifest que ‘ells’ ja no tenen res a fer si prenem consciència que la força els la donava el nostre temor.

Potser sí que la societat n’està cansada i comença a plantar cara a aquesta gentola. Ara vindria bé també que desapareguera  la impunitat política i policial amb què actuen sovint.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any