Rússia acceptaria d’atacar Síria si es prova l’ús d’armes químiques

  • Putin diu que només el Consell de Seguretat pot autoritzar l'atac militar · El Senat dels EUA votarà un esborrany per donar suport a Obama

VilaWeb
Redacció
04.09.2013 - 12:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Rússia, Vladimir Putin, no descarta donar suport a un atac militar a Síria emparat per les Nacions Unides si hi haguessin proves objectives que el govern de Baixar al-Assad va fer servir armes químiques. Així ho ha dit en una entrevista a Associated Press, en què ha qualificat de ridícula la teoria que les forces governamentals van fer servir armes químiques. 

‘Des del nostre punt de vista, és absolutament absurd que les forces armades regulars, que es troben en plena ofensiva i que en algunes zones han acorralat els rebels, hagin començat a fer servir armes químiques prohibides quan saben molt bé que serviria de pretext per aplicar sancions i l’ús de la força’, ha dit Putin. Amb tot, ha dit que si hi hagués cap dada que constatés l’ús d’armes químiques per part de les forces armades, no descartaria donar suport a un atac militar a Síria. Unes proves que haurien de ser ‘convicents’ i presentar-se al Consell de Seguretat de l’ONU, que al seu parer és l’únic que pot autoritzar l’ús de la força militar contra un país sobirà. 

Mentrestant, el comitè de Relacions Exteriors del senat dels Estats Units ha acordat d’autoritzar al govern de Barack Obama que ataqui militarment Síria. Segons The Washington Post, el grup legislatiu ha redactat un esborrany en què autoritza el govern a fer ús de la força militar contra el règim d’al-Assad. L’atac es limitaria a un màxim de 90 dies, amb un període inicial de 60 dies prorrogable per 30 dies més amb una nova autorització del congrés. El document també prohibeix el desplegament de tropes en territori sirià, tot i que sí que contempla l’enviament d’una ‘petita missió de rescat’ per casos d’emergència. 

El text s’ha pactat després de rebre Obama el suport dels principals dirigents republicans i podria ser adoptada avui mateix, per passar posteriorment a consideració del ple. 

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any