Comunicat de la Festa Major Alternativa de Manresa sobre la suspensió del concert d’Amusic Skazz Band

VilaWeb
Redacció
01.09.2013 - 19:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

«El passat dijous 29 d’agost de 2013 el grup Amusic Skazz Band va decidir no participar al concert que tenia previst realitzar a la Festa Major Alternativa (FMA) de Manresa degut al malestar que va generar entre els diversos col·lectius organitzadors de la FMA el fet que un dels membres del grup participés activament en les mobilitzacions sionistes de suport a l’Estat d’Israel.

Els col·lectius de la FMA es van reunir de forma urgent el mateix dijous 29 en ser coneixedors d’aquesta notícia, i van traslladar als membres del grup Amusic Skazz Band la seva preocupació pel fet que aquesta persona participés d’un concert d’una festa major política, com és l’Alternativa de Manresa, i veient com el seu  posicionament polític xocava frontalment amb els ideals que defensen la majoria de col·lectius presents a la FMA, es va convidar a que el membre en qüestió no participés del concert que la banda havia de realitzar. Finalment, el grup va decidir no tocar al·legant que ells es dediquen a fer música i que la ideologia política dels membres del grup no influenciava el tarannà de la banda, i que després de tot el malestar que s’havia generat preferien suspendre el concert.

Degut a la repercussió mediàtica que s’ha donat per la decisió del grup Amusic Skazz Band de no actuar al concert organitzat per la Festa Major Alternativa de Manresa d’aquest passat 29 d’agost de 2013;

Des de la FMA de Manresa volem aclarir que:

La FMA de Manresa no va ser l’autora dels cartells de denúncia que van aparèixer a la plaça.

Lamentem la tergiversació de la discussió política que han fet alguns mitjans, al titllar la campanya de denúncia del sionisme com un afer “d’antisemitisme”.

Les mostres de rebuig cap al músic Eric Herrera que van aparèixer a la plaça dels concerts i que van circular per les xarxes socials, denunciaven el seu vincle, a través els seus actes i declaracions públiques, amb el sionisme. En cap cas es tractava d’arguments que es poguessin qualificar com a “antisemites”.

El sionisme és la ideologia que ha justificat la creació de l’Estat d’Israel, un Estat format a través de la colonització, la guerra i l’ocupació militar, i que ha establert un règim d’apartheid dins la seva societat, basat en una institucionalització del racisme. Les imatges més recents del bloqueig i els bombardejos sobre el territori palestí de la Franja de Gaza només és una mostra del que suposa per la població palestina viure sota el control militar d’Israel.

Vincular la denúncia del sionisme amb el foment de l’odi vers la població jueva (antisemitisme) parteix o d’una manca de comprensió terminològica o d’una intencionalitat barroera de desviar l’atenció del que realment s’està denunciant.

Creiem que aquesta campanya de denúncia del sionisme no és una campanya antisemita, de la mateixa manera que no ho són les declaracions antisionistes que han fet personalitats jueves com el científic Albert Einstein, l’historiador Isaac Deutscher, la coordinadora de Veus Independents Jueves del Canadà Diana Ralph, l’escriptora i activista Naomi Klein o el politòleg estatunidenc, fill de dos supervivents dels camps d’extermini nazis, Norman Finkelstein. Així com tampoc ho són les declaracions antisionistes de jueus israelians com el professor universitari Ilan Pappe, la científica Victoria Buch, el veterà activista per la pau Neve Gordon, l’editor Yael Lerer o el mateix antic diputat del parlament israelià Avraham Burg.

Aclarits aquests conceptes, remarcar que;

La FMA de Manresa ha viscut les seves 22 edicions combinant els actes lúdico-festius amb les reivindicacions polítiques i socials que caracteritzen els seus col·lectius organitzadors, centrant la FMA de Manresa d’enguany a la denúncia del sistema capitalista i la recerca de les alternatives.

És evident que el sistema capitalista no pot diferenciar-se del seu component imperialista, tan en l’àmbit econòmic, cultural o militar. L’Estat d’Israel, des de la seva creació, s’ha convertit en el focus de desestabilització imperialista a l’Orient Mitjà, sent l’aliat incondicional de les intervencions militars estatunidenques a la regió, i fent arribar la seva especialitat en la guerra i el terrorisme d’Estat a governs dictatorials i repressors d’arreu del món.

El fet que els sectors polítics de la dreta catalana i de la socialdemocràcia liberal hagin escollit Israel com un referent, i que els moviments socials dels Països Catalans s’hagin caracteritzat per una solidaritat activa amb el poble palestí i amb els mateixos ciutadans jueus israelians que rebutgen el sionisme, és una mostra de com una qüestió presumptament relacionada amb un indret llunyà crea tensions a casa nostra.

Per moltes tergiversacions que faci la premsa, per moltes condemnes que rebem de polítics capitalistes i per moltes acusacions que rebem dels sectors del sionisme català, la FMA de Manresa seguirà festejant i reivindicant la solidaritat internacionalista contra l’explotació, la guerra i el racisme que provoca l’imperialisme.

Festa Major Alternativa de Manresa

Dissabte 31 d’agost de 2013»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any