Tensió en el començament del curs escolar a les Illes

  • Bauzá prohibeix als tres directors de Maó de fer classe dilluns · Ja van ser suspesos de sou i feina per haver-se negat a aplicar el decret de llengües

VilaWeb
Redacció
30.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’arrencada del curs escolar es viu amb tensió a les Illes per la posada en marxa del decret de llengües del govern de José Ramón Bauzá. La comunitat educativa l’ha refusat des d’un bon principi i alguns centres es neguen a aplicar-lo. La conselleria d’Educació del govern balear va notificar dimecres als tres directors d’institut de Maó que es neguen a aplicar el decret que no es podran reincorporar dilluns, 2 de setembre, que és quan comença el curs escolar per als docents.

Els directors de l’IES Joan Ramis i Ramis, IES Cap de Llevant i IES Pasqual Calbó i Caldés van quedar suspesos del sou i feina a final de juliol, però aleshores la conselleria va dir que  això només afectava el càrrec de director. Dimecres, en canvi, se’ls va comunicar que no podrien ni tan sols exercir la funció de mestres fins a l’1 de novembre, quan acabarà el període de tres mesos de càstig que se’ls ha imposat.

Arran d’aquesta prohibició, ha començat una recollida de signatures de suport als directors expedientats, que s’aplegaven en un document de Google. Amb tot, a causa de l’allau de visites, s’ha traslladat a aquesta pàgina de Change.org.

La suspensió de sou i feina a aquests tres directors ha encès la comunitat educativa de les Illes. Desenes de centres s’han negat a aplicar el nou decret i han aprovat projectes educatius alternatius que mantenen el català com a llengua vehicular.

En una carta de renúncia enviada ara fa un mes a la conselleria, el director de l’IES Berenguer d’Anoia d’Inca, Pere Morell, deia: ‘Se’ns indica que el nostre projecte, aprovat per dues terceres parts dels membres del consell escolar de l’IES Berenguer d’Anoia, no s’adequa a les instruccions del secretari autonòmic. En cap moment indica que no s’adeqüi al decret i dóna cinc dies per a presentar un nou projecte. Per aquest motiu, i no per cap altre, no puc presentar un projecte que modifica l’anterior aprovat i que compta amb el suport de tota la comunitat educativa del nostre centre. Present la meva renúncia, amb el suport de tot l’equip directiu, a dirigir l’IES Berenguer d’Anoia d’Inca.’

En aquesta opinió contundent, publicada a començament d’agost, Maria Antònia Font, portaveu del Sindicat de Treballadores i Treballadors-Intersindical de les Illes Balears (STEI-i), explica per què ‘la destitució dels tres directors és indignant’: ‘Bauzá vol infondre la por entre el professorat’.

Avui, al parc de n’Hereveta de Porreres (Mallorca), l’Assemblea de Docents de les Illes ha convocat un sopar concert en suport de la vaga indefinida de mestres que es vol fer coincidir amb el començament del curs. Abans del sopar i les actuacions de Biel Majoral, Nou Romancer, Tiu i l’Equilibriste, els docents faran una assemblea per mirar de coordinar els preparatius i la recollida de signatures de cara a la possible aturada indefinida del setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any