Els atacs de l’Exèrcit Electrònic Sirià causen desconcert per l’efectivitat que tenen

  • Ahir es va apoderar durant hores de les webs del New York Times i del domini de Twitter

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.08.2013 - 14:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

De tots els exèrcits del món, oficials i no oficials, cap no desperta més sorpresa avui que lExèrcit Electrònic Sirià. Ahir es va apoderar de les webs del New York Times i en va redirigir el trànsit a una adreça pròpia. També va canviar el registre de domini de Twitter, que durant unes quantes hores va figurar a nom seu.

Els atacs més o menys persistents de pirates sobre grans dominis dinternet són habituals, però és molt estrany que aconsegueixin el seu propòsit. LExèrcit Electrònic Sirià (EES), en aquest sentit, porta una progressió notable d’èxits des del primer atac reconegut a webs occidentals, que va passar el dia de Sant Jordi denguany.

Aquell dia va robar el compte de Twitter dAssociated Press i va emetre una piulada falsa per dir havia explotat una bomba a la Casa Blanca i que Obama era mort. La piulada va tenir un efecte dramàtic sobre la borsa dels Estats Units, que es va desplomar en tres minuts. Es va recuperar, però, després que la Casa Blanca confirmés que Obama era viu.

Durant els mesos següents van ser atacats diversos tipus de servidors i serveis dinternet, aparentment no relacionats amb temes polítics o informatius. Però el 15 dagost passat els membres de lEES van tornar a aconseguir un gran ressò quan van capturar el servidor danuncis dOutbrain. Gràcies a això van aconseguir posar anuncis seus a tots els grans diaris electrònics dels Estats Units.

LExèrcit Electrònic Sirià era relativament conegut en el món àrab, on ja shavia apoderat de diverses webs, però de sobte han creat una alarma evident per als països occidentals, especialment per als Estats Units.

Sobre lEES, sen saben ben poques coses. I no sé sap si té cap relació amb el govern sirià. Ells ho neguen, però experts informàtics de diversos països no els creuen. Baixar al-Assad, de fet, nha parlat molt bé en diversos discursos i ell mateix era el president de la Societat Informàtica Siriana, que és on va néixer aquest moviment.

Curiosament, en aquest sentit, cal recordar que Síria és un dels països on el control estatal dinternet és més alt.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any