Suïssa celebrarà un referèndum per limitar els sous més alts

  • Les joventuts socialistes creuen que la diferència entre els treballadors i els directius és desorbitada

VilaWeb
Redacció
27.08.2013 - 17:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com passa a la majoria de països, la diferència entre els sous més alts i els més baixos a Suïssa sovint és enorme. Per això, les joventuts socialistes han recollit cent mil signatures per convocar un referèndum per tirar endavant una iniciativa que anomenen 1:12. Proposen que la constitució marqui que cap treballador no pugui cobrar en un any menys del que guanyi mensualment el directiu més ben pagat de la mateixa empresa.

La consulta es farà el 24 de novembre i els impulsors defensen que la constitució Suïssa redueixi d’1 a 12 aquesta diferència. Si la proposta, que compta amb el suport del partit socialista, el partit verd i els sindicats, aconsegueix prou vots favorables, la constitució haurà d’incloure aquesta limitació. 

La patronal suïssa ha rebutjat la iniciativa i tampoc no ha agradat a molts empresaris. El president de Nestlé, Peter Brabeck, ha amenaçat de canviar la seu de l’empresa, la més gran del món del sector alimentari, si la proposta tira endavant.  

El president de les joventuts socialistes, Filippo Rivola, és al capdavant de la iniciativa i ha explicat a diversos mitjans que l’objectiu és rebaixar la diferència salarial que va augmentar exponencialment durant els anys vuitanta. Rivola en culpa la prevalença de les polítiques neoliberals. 

Suïssa ja va aprovar al març limitar els beneficis dels directius

La preocupació dels empresaris també té a veure amb l’aprovació al març d’una altra iniciativa semblant. El 67,9% dels ciutadans que van participar en aquest referèndum van votar a favor que els accionistes de les companyies cotitzades poguessin forçar una votació i vetar les retribucions que s’assignessin als directius de l’empresa. 

La proposta, que tindrà forma d’esmena constitucional, va ser aprovada després de set anys de campanya encapçalada per l’ex-empresari i polític Thomas Minder, si bé la norma final, aprovada prèviament pel parlament, rebaixa la proposta original.

Els accionistes tindran veu en les retribucions convencionals, però també en les gratificacions de benvinguda i de final de relació que habitualment reben els alts directius. A més, l’empresa restarà obligada a informar els accionistes de tots els préstecs que es concedeixin als directius.

Si els dirigents empresarials incompleixen els límits imposats per la junta general d’accionistes de cada empresa, poden ser condemnats a fins a tres anys de presó. Tant el govern suís com les patronals s’oposaven a la iniciativa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any