El govern espanyol demana als EUA explicacions sobre l’espionatge

  • Der Spiegel va informar dissabte que Espanya és un 'objectiu a espiar' per la NSA

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministeri d’Afers Estrangers espanyol es reunirà amb el número dos de l’ambaixada dels Estats Units d’Amèrica a Madrid. Ho fa per demanar explicacions per les informacions que apunten que Espanya és un dels ‘objectius a espiar’ dels EUA, segons que va avançar dissabte el setmanari alemany Der Spiegel. El govern espanyol vol saber si és cert que Espanya figura en aquesta llista.

L’Agència de Seguretat Nacional nord-americana (NSA) també considera ‘objectius’ d’espionatge estats com Alemanya, França, el Japó i Itàlia, segons documents filtrats per l’ex-analista de la NSA Edward Snowden al setmanari. Els documents confirmen que la Unió Europea és un dels principals objectius de l’espionatge nord-americà, que es fixa especialment en la política exterior, el comerç exterior i l’estabilitat econòmica. 

A més, Der Spiegel explica que la NSA classifica els estats en funció del seu interès en una escala que va de l’1, que és interès màxim, al 5, que és interès mínim.

En el nivell 1 se situen la Xina, Rússia, l’Iran, el Paquistan, Corea del Nord i l’Afganistan. Alemanya es troba en una posició intermèdia, com França o el Japó, i per davant d’Itàlia i Espanya, segons un document amb data de l’abril del 2013 que estableix les ‘prioritats d’intel·ligència’ dels EUA. Per darrere quedarien estats com Cambodja, Laos, el Vaticà, Finlàndia, Croàcia, Dinamarca o la República Txeca, al nivell 5.

Edward Snowden ha filtrat aquests últims mesos diversos documents dels serveis secrets dels EUA, que han tret a la llum l’existència d’un programa global d’espionatge de les comunicacions telefòniques i del trànsit d’internet. Això ha generat un gran debat sobre el dret a la privacitat dels ciutadans i el comportament de Washington amb els seus suposats aliats. Els EUA, per la seva banda, defensen que aquests mètodes han permès d’aturar atemptats també en estats aliats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any