L’indult a l’espia pedòfil espanyol causa una gran crisi al Marroc

  • Mohamed VI diu que desconeixia els crims del presumpte membre del CNI promet una investigació · Condemnat per haver violat onze nens marroquins, va ser indultat a petició expressa de Juan Carlos

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.08.2013 - 08:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’indult al Marroc d’un pederasta espanyol a instàncies del rei Juan Carlos ha generat una gran polèmica i protestes les darreres hores a Rabat. I tot apunta que el cas va pel camí de complicar-se encara més. Tant és així que el rei marroquí Mohamed VI, qui va signar l’indult, s’ha vist obligat a fer un comunicat, circumstància ben poc habitual, al cap de tres dies de protestes, en el qual diu que desconeixia els crims de l’indultat i que ha estat un ‘alliberament lamentable’. Mohamed VI, a més, anuncia una investigació per a determinar ‘els responsables d’aquesta negligència’. De fet, segons alguns mitjans marroquins, ja hi ha hagut les primeres dimissions dins de la casa reial marroquina, tot i que no se n’han especificat els càrrecs. La casa reial espanyola, en canvi, que és qui va fer la petició formal a la casa reial marroquina, encara no ha dit res sobre el cas.

A més, com més va més força pren la hipòtesi segons la qual aquest pederasta és un ex-espia espanyol del CNI i l’indult etava relacionat amb un intercanvi d’espies entre el CNI i el DGED, el servei d’intel·ligència marroquí. 

Una llista d’indults a petició de Juan Carlos

La polèmica ja va començar dimarts, quan la publicació a la llista d’indults de presos espanyols del Marroc hi figurava Daniel Galván Viña, de 64 anys, un pederasta que havia estat condemnat a trenta anys de presó. Segons que informa Europa Press, citant fonts de les cases reials espanyola i marroquina, el rei Mohamed VI va configurar-la tenint en compte les peticions del rei Juan Carlos, que fa pocs dies, a mitjan juliol, havia visitat precisament el monarca marroquí.

Arran de l’enrenou, el ministeri d’Afers Estrangers espanyol ha dit que han estat les autoritats marroquines les encarregades d’elaborar la llista, que incloïa 48 noms, l’últim dels quals el del pederasta, cosa que fa pensar que podria haver estat afegit a última hora. Sigui com sigui, el rei Juan Carlos va agrair públicament a Mohamed IV els indults durant la ‘Festa del tron’, aquesta setmana.

Identitat falsa

Ara, però, s’ha sabut que Daniel Galván Viña podria ser una identitat falsa perquè podria haver estat un espia espanyol a l’Irac. Al seu advocat marroquí, Mohamed Benjedou, Galván li va dir que havia estat un oficial del l’exèrcit iraquià que va participar en el derrocament de Sadam Hussein, en declaracions recollides pel diari El País. Galván també li va dir que havia estat professor d’universitat a Múrcia. En paraules de l’advocat: ‘No me’l vaig creure perquè és impossible que fes dues coses alhora i en llocs tan llunyans.’

En la documentació facilitada per l’administració penitenciària marroquina es descriu Galván com un ‘espanyol d’origen iraquià’, nascut a l’Irac l’any 1950 i de pare i mare iraquians. Tot plegat reforça la idea que Daniel Galván Viña podria ser un nom fals.

Abusos a onze menors gravats en vídeo

D’una altra banda, el ministre de Justícia marroquí ha confirmat que aquest ciutadà espanyol havia estat condemnat a presó per haver abusat d’onze menors d’edat. També ha dit que el pederasta no pot tornar al Marroc mai més. L’advocat de les víctimes ha explicat a l’agència Reuters que l’indultat és un jubilat que tenia dos pisos a Kénitra (Marroc) i que fa tres anys es van localitzar uns vídeos on es veia com abusava de nens d’entre quatre i quinze anys.

Tot plegat fa pensar que va prestar grans serveis com a espia o que en cas de no ser alliberat podria revelar algun secret d’estat majúscul. El PSOE, de moment, ja ha dit que en demanarà explicacions al congrés.

Aldarulls a Rabat i manifestació a París

Aquestes dues últimes nits la policia ha carregat contra els manifestants davant del parlament marroquí que protestaven contra aquest indult. Però és que les protestes han arribat fins i tot a París, on ahir s’hi van centenars de persones convocades per l’Associació Marroquina dels Drets Humans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any