Rovira: ‘Ens decantem perquè la consulta es faci abans del 18 de setembre de 2014’

  • La secretària general d'ERC considera del tot legítima una declaració unilateral d'independència avalada per la justícia internacional

VilaWeb
ACN
27.07.2013 - 09:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’efecte del referèndum d’independència d’Escòcia sobre la consulta catalana no és gaire clar. Alguns politòlegs opinen que un sí majoritari contribuiria a mobilitzar els sobiranistes catalans i que un no tindria l’efecte contrari. Alguns altres, simplement neguen que el resultat a Escòcia tingui cap incidència a Catalunya. Des que es va saber que el 18 de setembre de 2014 el poble escocès decidirà el seu futur polític a través d’un referèndum, ERC ha estat analitzant aquesta variable. En una entrevista amb l’ACN, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, conclou que ‘més val no arriscar-se’: ‘Ens decantem perquè la consulta es faci abans del 18 de setembre.’

La proposta dels republicans va en sintonia amb les conclusions de l’informe que el Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) va fer públic dijous. El CATN també adverteix dels possibles efectes distorsionadors del referèndum escocès i situa com a poc recomanable per convocar la consulta el període posterior al 18 de setembre.

Tal com recorda Rovira, el pacte de governabilitat entre CiU i ERC fixa que la data i la pregunta de la consulta quedaran fixades al final del 2013, cosa que obliga a treballar contrarellotge a les formacions polítiques per tenir enllestida l’estructura i la base legal sobre la qual se sustentarà la consulta. ‘Tenim molt clar que la consulta només s’ha de convocar una vegada, i que volem guanyar-la’, explica la secretària general republicana.

La voluntat d’ERC és, doncs, que els catalans decideixin el seu futur abans que els escocesos, tot i que no imposaran aquesta opinió a la resta de formacions parlamentàries. Rovira destaca que, tot i els pactes amb CiU, la fixació de la pregunta i de la data per al referèndum s’haurà de consensuar en un marc més ampli, ‘perquè és una qüestió de país’. Rovira apunta al Pacte Nacional pel Dret de Decidir, que aplega partits polítics, govern, patronals, sindicats, entitats socials, òrgans municipalistes, etc.

La secretària general republicana té molt clar, amb tot, que no acceptaran estratègies dilatòries per evitar que els catalans siguin consultats el 2014. ‘La crisi econòmica no és cap variable per ajornar la consulta’, diu Rovira. Al contrari, ERC mirarà d’accelerar els terminis pel convenciment que la independència de Catalunya seria la millor via perquè Catalunya deixés enrere la crisi.

Vies legals i declaració unilateral

Tant l’Institut d’Estudis Autonòmics (IEA) com el Consell Assessor de la Transició Nacional (CATN) han identificat unes quantes vies dins la legalitat espanyola per a convocar una consulta sobiranista a Catalunya. La dirigent d’Esquerra afirma que són aquests els procediments prioritaris, però que, com també avança l’informe del CATN, no s’ha de descartar la via ‘legítima’ d’una declaració unilateral d’independència.

‘Hem d’agafar els informes que diuen que hi ha moltes vies legals i anar a parlar amb el govern espanyol per demanar-li en quina ens posem d’acord perquè els ciutadans puguem votar’, ha apuntat Rovira. El cas escocès és paradigmàtic per als republicans. El primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, es va reunir amb el primer ministre britànic, David Cameron, per posar damunt la taula totes les opcions que hi havia per convocar un referèndum d’independència a Escòcia dins la legalitat. ‘Tots dos es van posar d’acord que modificarien el marc legal existent i que no caldria que el govern escocès plantegés una llei pròpia’, recorda.

D’aquesta manera, la secretària general republicana no és partidària de cremar un a un els cartutxos legals que marquen els informes de l’IEA i del CATN, sinó de posar-los tots damunt la taula de negociacions amb el govern espanyol i decidir conjuntament quin és l’instrument o els instruments que s’engeguen per garantir la convocatòria de la consulta sobre la independència de Catalunya: ‘A Madrid no hem d’anar a assenyalar una via legal determinada.’

La negociació entre governs és, doncs, prioritària per als republicans, que no confien a iniciar un tràmit al Congrés dels Diputats sense un acord previ amb la presidència de l’estat espanyol: ‘No cal fer passos unilaterals al congrés espanyol abans de començar la negociació amb el govern, perquè estem abocats al no.’

Si Catalunya es troba amb un mur infranquejable, aleshores Esquerra plantejaria la declaració unilateral d’independència. ‘Si no podem convocar la consulta i ningú no té una idea més brillant, ERC posarà damunt la taula la declaració unilateral d’independència, avalada per la justícia internacional’, avança Rovira, que considera la DUI un instrument ‘absolutament legítim’.

Nova onada de sorgiment d’estats

El cas català no és únic al món. Unes altres nacions estan immerses en processos semblants de construcció d’un nou estat. ‘Molts politòlegs parlen de la quarta onada de sorgiments d’estats, i creuen que una part es formaran a través de declaracions unilaterals’, explica Rovira, que situa Escòcia, el Quebec, Flandes, Grenlàndia, el País Basc i el nord d’Irlanda, a més de Catalunya, en el grup de possibles futurs nous estats.

La impossibilitat d’alguns d’aquests pobles per consultar la ciutadania en referèndum causarà, segons Rovira, el mateix que va passar en una bona part dels estats europeus que van assolir la independència durant el segle XX: ‘Quan s’exhaureixen les vies per convocar un referèndum s’obren les portes de la declaració unilateral dels legítims representants del poble.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any