Rubalcaba presentarà una moció de censura si Rajoy no compareix

  • El PP va evitar la setmana passada que el president espanyol donés explicacions al congrés sobre el cas Bárcenas

VilaWeb
Redacció
16.07.2013 - 13:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha advertit que si el PP tornava a impedir la compareixença del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al congrés dels diputats el PSOE presentaria una moció de censura. Segons Rubalcaba, serà una moció ‘per la dignitat’ del congrés, que busca que es pugui ‘debatre i votar’. ‘No vull substituir el president del govern, sé que no tenim diputats suficients. El que vull és que vingui a aquesta cambra i s’expliqui’ per evitar ‘que en la seva fugida endavant s’emporti la dignitat del congrés dels diputats, que és la seu de la sobirania popular’, ha sentenciat.

Rubalcaba ho ha dit en una intervenció en obert davant el grup socialista al congrés, en què ha assegurat que a l’estat hi havia una situació de fallida ‘multiinstitucional’ i una crisi política ‘insuportable’ i que la vida política espanyola girava entorn tres escenaris: el de l’Audiència Nacional i Soto del Real; el de la seu del PP al carrer Gènova de Madrid; i el Palau de la Moncloa. 

‘Rajoy ha apadrinat un delinqüent’

La situació, segons Rubalcaba, s’ha enrarit encara més amb la publicació dels missatges de text que Rajoy va intercanviar amb Bárcenas. Uns missatges que posen de manifest, diu, la connivència que hi havia entre els dos. ‘És l’apadrinament d’un delinqüent’ per part del president espanyol. ‘El to d’afecte, protecció i d’ànim amb què Rajoy es dirigeix a Bárcenas no forma part de la relació que un president d’un govern ha de dirigir-se a un delinqüent. Més aviat sembla la forma amb què algú es dirigeix a un soci que el pot acabar posant en dificultats’, ha dit. 

Petició de dimissió

Rubalcaba ha insistit en la necessitat que Rajoy presenti la dimissió i deixi pas a un altre president. Ha dit que la petició de dimissió ja estava fonamentada fa mesos, quan ‘havia unit la seva sort a les declaracions de Bárcenas’, però que ara l’escàndol de corrupció afectava directament a Rajoy i s’havia sabut ‘que no va dir la veritat’ quan va dir que tot era fals. La renúncia, ha dit, és ‘un imperatiu ètic ineludible i sense ella és impossible mantenir relacions normals amb aquest govern perquè la continuïtat de Rajoy és un problema per a tot el país, perquè no està capacitat per dirigir el país’. 

Set peticions de compareixença

El PSOE ha demanat fins ara en set ocasions la compareixença del president espanyol al congrés, i el PP ha fet ús de la seva majoria absoluta per bloquejar-les totes. La situació, segons Rubalcaba, fa necessari un canvi d’estratègia, i els socialistes han passat de ‘demanar la compareixença’ a ‘actuar’ per forçar-la. ‘Hem demanat set vegades la compareixença del senyor Rajoy, i la demanarem una vuitena perquè volem que vingui a la cambra per dir-li que ha de dimitir’, ha dit.

Amenaça de moció de censura

En aquest marc, Rubalcaba ha advertit que si el PP tornava a negar la compareixença de Rajoy presentaria una moció de censura, que ‘en realitat és una moció per la dignitat d’aquesta cambra perquè puguem debatre i votar’. Diu que no ho fa per fer caure Rajoy per aquesta via, sinó per defensar la ‘dignitat’ del congrés. Segons Rubalcaba, es tracta de poder ‘debatre al ple del congrés’, però no si hi ha un altre dirigent del PP que el pugui substituir, que ‘és la seva responsabilitat’, sinó ‘si aquest president del govern pot continuar o no’. ‘Sé que està als límits del Reglament, ho sé, però us dic que el govern, amb el seu bloqueig a aquesta cambra, no ens ha deixat una altra solució, i és un problema de dignitat parlamentària, que és tan com dir de dignitat de sobirania popular’. 

‘No tenim força parlamentària però sí moral’

Un cop més, Rubalcaba ha recordat que l’oposició no tenia ‘força parlamentària’ per canviar el govern del PP o per convocar eleccions, però ha dit que sí que tenia ‘força política i moral’ per ‘exigir a Rajoy que ha de fer un servei a Espanya i dimitir’, perquè ‘les seves hipoteques en aquest moment l’inhabiliten’.

Informació relacionada:

Rajoy s’amaga i no pensa dimitir

L’oposició exigeix la dimissió de Rajoy

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any