El model federal de PSOE i PSC no convenç ningú

  • La majoria de partits han criticat la proposta · En canvi, els socialistes catalans diuen que és un acord 'històric'

VilaWeb
Redacció
08.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La proposta d’estat federal que el comitè territorial del PSOE ha aprovat aquest cap de setmana sembla que convenç el PSC, tot i que ja han aparegut veus crítiques internes. Però no satisfà ningú més. Si Pere Navarro se’n mostra orgullós, tot i que el document no inclou el reconeixement de Catalunya com a nació tal com demanaven els socialistes catalans, CiU, ERC, PP i ICV l’han reprovada. El president Artur Mas diu que són ‘cants de sirena’.

Mas demana a Rubalcaba que vagi a Palau a explicar-li la reforma constitucional del PSOE

El president de la Generalitat, Artur Mas, qualifica la proposta de ‘cants de sirena’ i recorda que la mentalitat dels partits espanyols ja és coneguda. Per això aquest cap de setmana demanava als catalans que no caiguessin en el parany de pensar que obririen les portes fàcilment als catalans. Mas va demanar ahir al secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que anés al Palau de la Generalitat a explicar-li aquesta reforma constitucional, així com ell havia anat a Madrid a parlar-hi sobre les relacions entre Catalunya i Espanya. Mas s’oposa clarament a la proposta del PSOE perquè no compleix cap de les dues premisses que ell mateix va expressar a Rubalcaba i perquè no reconeix ni el caràcter nacional ni el dret de decidir de Catalunya. El president recorda que ja va advertir Rubalcaba que no volia repetir de cap manera una situació com la de l’estatut, quan CiU va pactar amb el PSOE però després el PP va portar el text al Tribunal Constitucional. Així, segons Mas, cal que hi hagi un acord amb el PP per a poder parlar d’una reforma constitucional. Altrament, tot plegat fóra inútil. ‘De què servirà ara una proposta de reforma del PSOE si resulta que el PP no en vol ni sentir parlar?’, es demanava.

Així mateix, hi ha la qüestió del dret de decidir, que no apareix reconegut en el text dels socialistes. Encara més, Mas va subratllar que ni tan sols reconeixien que Catalunya fos una nació. ‘I si no ens consideren una nació, com podem reclamar el dret de decidir? Si això no serveix per a reconèixer el dret de decidir, de què serveix aquesta reforma des d’una òptica catalana?’ Mas, que va dir que apreciava els ‘esforços’ dels socialistes, afegí que amb ‘pedaços’ no n’hi havia pas prou i que calia cercar solucions definitives.

Rull qualifica de ‘trist’ el balanç del PSC

‘La idea del dret de decidir ha tornat a topar amb un mur d’incomprensió més enllà de la Franja de Ponent’, va dir ahir el secretari d’Organització de CDC, Josep Rull, que avisava que no tenia gens de sentit de reformar la constitució espanyola si el text no admetia la plurinacionalitat ni el dret de decidir. Per tot plegat, qualificà de trist el balanç del PSC i de Pere Navarro a Granada.

Herrera: ‘Això no és federalisme’

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, considera decebedora la proposta del PSOE: ‘Fins i tot els federalistes saben que aquesta proposta no és federalisme’, va dir ahir. N’esperava més, de l’acord, va afegir, tenint en compte la transcendència del moment actual. ICV ‘sí que ha fet els deures’, va recordar Herrera, en referència a la negociació a Madrid amb IU perquè acceptessin el dret de decidir dels catalans.

Lucena: ‘Donarà gairebé tanta autonomia com una Catalunya independent’

En canvi, el PSC va voler brandar la proposta com un èxit i el portaveu parlamentari, Maurici Lucena, fins i tot va dir que donaria a Catalunya gairebé tanta autonomia com la independència. Pel PSC és un acord històric. El primer secretari, Pere Navarro, va arribar a dir que CiU, ERC i PP estaven dolguts amb aquest acord perquè ells proposaven el trencament.

Segons Navarro el pacte d’aquest cap de setmana entre els socialistes espanyols en favor d’un nou model territorial ‘recull les peticions que avui té Catalunya, però també el conjunt d’Espanya’. I es manifestava satisfet: ‘Quan fa mesos vam proposar la reforma de la constitució per avançar cap a un estat federal, poca gent creia que més enllà hi hagués ningú que pogués donar-hi suport. Ahir es va demostrar que hi ha un gran partit, que és el PSOE, capaç de signar un gran document que augura un gran camí.’

El govern espanyol no en vol ni sentir parlar

Per al PP espanyol –sense el qual la reforma de la constitució no és possible–, la prioritat actual ha de ser la lluita contra la crisi i la desocupació. Per això el ministre Cristóbal Montoro va atacar ahir el PSOE pel fet de ‘distreure’ la gent amb ‘projectes quimèrics’. Segons ell, ara no és el moment d’aquesta mena de debats perquè cal estabilitat política.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any