Junqueras: ‘Hem de salvar el país’

  • El president d'Esquerra fa una crida a unir forces per a fer realitat la consulta · ERC aprova el seu full de ruta cap a la república catalana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.07.2013 - 13:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ha fet una crida als militants del seu partit i a la resta de partits, entitats, empresaris i sindicats a ajudar-se ‘els un als altres per a salvar el país’, una salvació que passa per la independència. En el discurs de cloenda de la conferència nacional d’Esquerra, ha refermat el compromís del partit amb la consulta d’autodeterminació i ha cridat a no prescindir de ningú per a fer-la realitat. Junqueras ha posat èmfasi en la voluntat d’ERC d’ajudar la societat a sortir-se de la crisi i ha instat els principals agents polítics i socials a buscar grans acords per a aconseguir-ho. ‘Hem de salvar el país, hem de fer un país molt millor.’

‘Esquerra no és aquí per a guanyar les eleccions ni maximitzar el nombre de diputats. Esquerra no vol eleccions avançades. Estem convençuts que el país no les necessita, perquè en el parlament, si els altres partits ho volen, hi ha una majoria suficient per fer tot allò que hem de fer’, ha dit Junqueras, que ha instat a ‘superar les petiteses del dia a dia’ i ‘salvar el conjunt del país amb les millors eines possibles’. ‘I les millors eines són les d’un estat.’ Junqueras ha insistit que és impossible salvar la societat sense recursos, i ha recordat que Catalunya ‘no té recursos perquè algú li’n priva’.

Ha dit que poques de les mesures per fer front a la crisi són en mans de la Generalitat, però fet una crida a un gran pacte anti-crisi que inclogui una rebaixa del tram autonòmic de l’IRPF a les rendes més baixes.

Junqueras també ha destacat que la qüestió fonamental ara mateixa no era la independència (‘que farem que sigui possible com més aviat millor i que si depengués de nosaltres ja l’hauríem proclamada) sinó ‘una qüestió estrictament democràtica’, que la gent voti o que no pugui votar. ‘Hem de guanyar aquesta partida’, ha dit, defensant la necessitat de convocar una consulta: ‘La sola imatge d’una urna, i una cua de gent amb la papereta a la mà per anar a votar és una victòria democràtica, i no hi podem renunciar. Això ens situa en l’escenari internacional.’

Junqueras, que ha demanat que la consulta es faci aviat ‘amb una pregunta clara perquè la resposta sigui explícita’, ha sintetitzat així la situació actual i el repte que es presenta: ‘Hem de decidir si ens barallem tots per un tros de salvavides o si entre tots intentem salvar el vaixell.’

Full de ruta cap a la república catalana

Les bases d’ERC van aprovar ahir per 677 vots a favor, 2 en contra i 7 en blanc la ponència política (pdf) que marca el full de ruta per a arribar a la independència. Ho van fer en la conferència nacional que el partit ha fet aquest cap de setmana a La Farga de l’Hospitalet del Llobregat. El text indica que el referèndum o la consulta és ‘l’instrument idoni’, però no descarta les eleccions plebiscitàries o la declaració unilateral. El coordinador de la ponència, Joan Manuel Tresserras, va explicar que l’objectiu era explorar els límits de la legalitat però que la prioritat seria ‘la veu sobirana del poble’. Tresserras va subratllar que ERC assumeix la responsabilitat de ser ‘l’eix fonamental’ en la construcció de l’estat.

Així, ERC ha votat per una àmplia majoria la ponència, que estableix el referèndum o la consulta com a instrument idoni per a la independència. El text entén que aquest sistema produeix una resposta explícita a una pregunta ‘clara i concreta’ formulada a ‘tot el conjunt del cos electoral, sense marge per als dubtes i altres interpretacions’.

Respecte el debat sobre si la consulta o referèndum ha de ser o no vinculant, la ponència posa de manifest que aquests sistemes sempre seran ‘políticament vinculants’ per la ‘legitimitat que deriva del resultat obtingut’.

La ponència, però, no descarta ni unes les eleccions plebiscitàries ni una declaració unilateral d’independència per part del Parlament, tot i que les consideren opcions ‘imperfectes’. La declaració unilateral, per exemple, ‘és inviable si abans no s’han esgotat totes les vies legals i democràtiques’.

‘Eix fonamental en la construcció de l’estat’

El coordinador de la ponència, Joan Manuel Tresserras, va ser l’encarregat de presentar el text davant el miler de militants i simpatitzants que han omplert el recinte firal. Per Tresserras, que aquesta ponència fa que ERC assumeixi la responsabilitat de liderar l’emancipació nacional i que el partit es converteixi en ‘eix fonamental’ per a construir el nou estat. En aquest sentit, va afegir que les opcions passaven per explorar els límits de l’empara legal, però que la prioritat seria ‘la veu sobirana del poble’.

Crida a les esquerres i el PSC

L’ex-conseller també va explicar que amb aquest text estaven ‘disposats a ser la referència de les esquerres catalanes en l’emancipació nacional’. ‘Fa més temps que som independentistes, fa més temps que hi hem pensat i tenim més idees que els altres’, va subratllar.

Tot i així, va fer una crida a la resta de partits d’esquerres a sumar-se al procés i es va preguntar, en una clara referència al PSC: ‘Quina és aquella esquerra que vol ser esquerra i que se situa al marge del procés, que no reconeix l’hegemonia ni l’oportunitat de la transformació social?’. I va indicar que els moments fundacionals són els més adients per fer transformacions.

Perseverança i valentia

En el discurs d’obertura de la conferència nacional, Marta Rovira, secretària general d’ERC, va demanar ahir ‘perseverança’ i ‘valentia’ en el camí cap a la independència i ha dit que aquestes dues condicions eren indispensables per a assolir-la. ‘Som en un moment històric i toca ser valents. És una obligació. Ho tenim més a prop que mai i no podem defallir.’ Rovira també va deixar clar que ERC faria ‘tot el que faci falta’ per assolir l’estat propi i, prèviament, perquè els catalans puguin decidir en una consulta ‘en quin estat volen viure’.

Informació relacionada:
La república que vol Esquerra
: Us oferim un resum del dibuix de la nova Catalunya que surti de la conferència, amb fragments dels aspectes més destacats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any