Escola Valenciana exigeix que s’apliqui l’acord per a la capacitació en llengua pròpia de secundària

  • L'entitat denuncia que per manca de catalogació milers d'alumnes que han estudiat primària en valencià s'hi veuen abocats a canviar per manca d'oferta

VilaWeb
ACN
04.07.2013 - 15:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana ha presentat un document a la conselleria d’Educació on es palesa la manca de celeritat en la posada en marxa de l’acord per a la capacitació del professorat de secundària per impartir classes en llengua pròpia. En aquesta reivindicació, l’entitat ha estat acompanyada pels sindicats de l’ensenyament STEPV, CC.OO i UGT així com per la Federació de pares i mares d’alumnes de València. El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha mostrat preocupació perquè després de l’acord pres el passat febrer en la mesa sindical encara no s’hagi publicat al Diari oficial. ‘Una cosa és llançar públicament que es durà a terme i l’altra posar els mitjans’, ha lamentat.

L’aplicació del requisit lingüístic i la capacitació en valencià dels professors de secundària ha estat una exigència històrica de la comunitat educativa, segons que reconeix Escola Valenciana. La posada en marxa de l’acord permetria que molts alumnes que estudien en valencià a primària ho puguin continuar fent. En l’actualitat milers d’alumnes han de canviar de línia educativa per manca d’oferta ja que el professorat no està capacitat.

L’entitat assenyala que fins ara ha estat habitual trobar irregularitats en les pròpies línies en valencià als instituts pel fet que no es comptava amb suficient professorat amb la capacitació lingüística o perquè, en alguns casos, hi havia de docents que es negaven a impartir la seva assignatura en valencià en els grups que tenien el Programa d’Ensenyament en Valencià.

Amb l’inici de la catalogació lingüística, s’establirà una moratòria de cinc anys per tal que tots els docents puguin tindre el títol que els capaciti per impartir la seva assignatura en valencià. Actualment un 79% del professorat té el grau superior de coneixement del valencià a secundària i batxillerat, i un 72% als cicles de formació professional.

Escola Valenciana recorda que l’oferta d’ensenyament en valencià a secundària i batxillerat actualment està al voltant del 20%, mentre que a les escoles és d’un 35%. ‘No podem dir que tenim un sistema educatiu plurilingüe fins que no es prenguen mesures com la de la catalogació lingüística de tot el professorat en les dues llengües oficials del País Valencià’, ha assegurat el president d’Escola Valenciana.

Des de l’entitat es considera que caldria que la catalogació es fes efectiva abans que comenci el curs que ve. ‘Han passat massa dècades d’aquesta reivindicació, enguany la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià acompleix 30 anys, cal que l’administració valenciana agilitze i done prioritat a resoldre una injustícia com aquesta de cara a l’alumnat’, ha observat Vicent Moreno.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any