El PSOE no pensa reconèixer la plurinacionalitat ni el dret de decidir

  • 'No pot ser que els catalans decideixin si són espanyols o no amb la convulsió sentimental que viu el país', diu Jáuregui

VilaWeb
ACN
03.07.2013 - 12:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-ministre i diputat del PSOE Ramon Jáuregui, que és el redactor de la proposta de model d’estat que el PSOE portarà al consell territorial d’aquest cap de setmana a Granada, no accepta que Catalunya decideixi el seu futur en una consulta i descarta que la proposta de reforma de la constitució que faran inclogui el reconeixement de la plurinacionalitat. Després de reunir-se ahir amb Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba, Jáuregui ha assegurat que no podia ser que ‘en un moment de crisi econòmica i amb la convulsió sentimental que viu el país’ el catalans decideixin ‘en un referèndum d’un dia si són espanyols o no’.

Segons Jáuregui el ventall identitari de Catalunya ‘és molt més divers’ i la consulta no servirà com a ‘mètode de solució de problemes complexos’. Per aquest motiu ha reivindicat el diàleg i el pacte per resoldre els problemes de la relació. ‘No crec que una consulta d’un dia, d’una nit, resolgui aquest problema’, ha dit.

En aquest sentit, ha expressat els seus dubtes de la validesa de qualsevol consulta perquè que ‘dues hores i mitja després que el 51% guanyi al 49%’ ja es pot estar alterant aquesta majoria social ‘per temor a una cosa o a una altra’. ‘No pot ser que donem com a destí a Catalunya la inestabilitat permanent’, ha afirmat, perquè ‘no crec que la solució per a països amb un ventall identitari tan divers que els obliguem a elegir entre els extrems d’aquest ventall’.

Jáuregui ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu a Madrid després que aquest dimarts es va reunir juntament amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, la vicesecretària, Elena Valenciano, amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, per acostar posicions sobre la reforma constitucional que s’ha d’abordar aquest cap de setmana a Granada.

Segons ha explicat, va ser una trobada important que va tenir com a objectiu ‘avançar i ultimar’ el document que el PSOE presentarà amb la seva proposta de política territorial. El text, ha dit, ja és en la fase final, però ‘no és acabat’ i encara es treballa en ‘puntualitzacions’.

En tot cas s’ha mostrat convençut que el PSOE i el PSC arribaran a una entesa sobre el text. ‘Crec que serà molt important que aquest acord es produeixi, en part perquè la política territorial està a punt d’explotar’, ha dit abans d’acusar al govern de Mariano Rajoy de ‘mirar a una altra banda mentre es pensa que això acabarà’.

‘Cada dia seguim amb l’agenda que ens marquen els nacionalistes’

No obstant, segons Jáuregui, el debat sobre l’articulació de l’Estat “no s’acaba”, perquè “cada dia seguim l’agenda que ens marquen els nacionalistes o ERC, i Espanya està mirant cada dia quina és la nova proposta; ara una carta, demà un concert, i no fa res”.

Per aquest motiu, ha afegit, cal una organització territorial de l’Estat “que atengui els problemes que pugui tenir Catalunya i alhora doni una sortida mitjançant el diàleg i el pacte a un encaix imprescindible que ha de ser la sortida de l’enconament on s’està situant el problema de Catalunya”.

Segons Jáuregui, la proposta de reforma de la Constitució del PSOE partirà d’una “concepció” d’estructura federal d’Espanya i inclourà com a “principis financers” aspectes com “el perjudici patit per una aportació a la solidaritat” que fa que uns territoris “perdin pes relatiu” fruit d’aquesta solidaritat.

No al concepte ‘plurinacional’

En tot cas ha deixat clar que el seu document “no inclou” el concepte de “plurinacionalitat” malgrat que el PSOE “sempre ha reivindicat que l’article 2 de la Constitució estableix que Espanya és un estat de nacionalitats i regions”.

Segons Jáuregui, a Catalunya hi ha un procés de “decepció” per la sentència del Tribunal Constitucional després del referèndum, afegit a un “problema de negociació del seu marc financer” i un “reconeixement de la singularitat lingüística, històrica, cultural i política” que “hem de ser intel·ligents per integrar en un tot comú”.

Per aquest motiu s’ha mostrat convençut que el PSOE dissabte “donarà una gran notícia a Espanya” amb un “document únic” que presentarà al país com un “full de ruta” que “s’acabarà obrint pas en la resolució de problemes tan importants com aquest”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any