El govern espanyol condemna les autonomies a barallar-se pel dèficit

  • Es queda tot el marge addicional que li va donar Brussel·les i marca una mitjana de dèficit per a totes les comunitats

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) espanyol va aprovar ahir els objectius de dèficit del 2013 al 2016. Són de l’1,3% el 2013, 1% el 2014, 0,7% el 2015 i 0,2% el 2016. Hi van votar a favor el govern espanyol i les comunitats del PP, mentre que Catalunya, les Canàries, Andalusia i Astúries s’hi van oposar, i el País Basc i Navarra es van abstenir. El deute aprovat per al 2013 és del 19,1%, el 2014 és del 20%, el 2015 del 20,5% i el 2016 del 20,3%. La xifra de l’1,3% del dèficit és per al conjunt de les comunitats autònomes. Els objectius individualitzats s’acordaran en un altre CPFF, el mes entrant, i aniran sempre en detriment de les altres comunitats aònomes i no pas de l’objectiu de dèficit per al govern espanyol.

Un cop fixat l’objectiu de dèficit autonòmic global, ara comença la negociació sobre les asimetries, és a dir, sobre el límit de dèficit que el govern estatal pactarà amb cada comunitat. Marcant una mitjana de dèficit per a les autonomies, el govern espanyol pretén que qualsevol millora que pugui aconseguir una comunitat vagi en detriment de les altres i no afecti en cap cas l’objectiu de dèficit de l’estat. D’aquesta manera, la batalla que s’obre per aconseguir més marge de dèficit perjudicarà la relació entre territoris.

El ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, també va avançar la xifra del dèficit de l’estat del mes de maig d’enguany, que es farà pública avui. Segons que va dir, és del 6,5%.

La recentralització en canvi del dèficit, absent

Montoro va decidir finalment de no obrir un debat sobre la reforma de l’administració a la reunió d’ahir, tot i que segons fonts del govern espanyol el secretari d’estat d’Administracions sí que va informar els consellers del document presentat la setmana passada al consell de ministres.

De fet, Montoro havia avançat que portaria les recomanacions del govern espanyol a aquest òrgan de coordinació territorial per vincular-les a l’objectiu de dèficit de les comunitats. Però a l’hora de la veritat va evitar el debat adduint que hi havia assumptes més importants.

Qui sí que en va parlar fou el conseller d’Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, que va ser el primer representant autonòmic a prendre la paraula. Mas-Colell va advertir Montoro que el fet de no discutir la reforma no implicava en cap cas que Catalunya acceptés la recentralització. I va reiterar que considerava que les autonomies havien de rebre pel cap baix un terç del dèficit que permet Europa i no l’1,3% que es va aprovar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any