Per què l’aigua ha agafat desprevinguda la Vall d’Aran?

  • Els factors que han causat el desbordament de rius són excepcionals · Els mecanismes d'alerta no han estat prou contundents

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.06.2013 - 17:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Hi havia previsió de pluges i feia dies que les lleres pujaven, però ningú no s’esperava que passés això’, ha dit avui el batlle de Viella, Àlex Moga. L’enorme crescuda dels rius a la Vall d’Aran, al Pallars i a l’Alta Ribagorça ha agafat desprevinguts tant els veïns com les autoritats locals, perquè no s’esperaven que en tan poques hores el desglaç de la gran quantitat de neu que fins ara –i excepcionalment– encara hi havia a les muntanyes i la pluja que ha començat a caure anit fessin una combinació tan explosiva. Ahir ja hi havia meteoròlegs que avisaven que el cabal dels rius pirinencs podria augmentar, però els avisos de protecció civil, vistos ara amb perspectiva, no semblen suficients.

La direcció general d’emergències del govern català ha dit a VilaWeb que els municipis ja estaven avisats de la situació de les lleres dels rius. En efecte, Protecció Civil va activar el divendres el pla Inuncat en fase de pre-alerta i es va avisar els municipis de la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça que prenguessin ‘les mesures preventives adients’  per causa de l’augment significatiu de rius com la Garona.

Però aquesta fou l’última informació fins avui al matí sobre els cabals dels rius vehiculada pels canals habituals d’avís de situacions de risc.

La informació sobre el cabal dels rius

Protecció Civil emet aquest avís amb les dades de què disposa sobre els cabals dels rius que li facilita la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que depèn del ministeri de Medi Ambient espanyol. El govern català no té una informació tan directa i precisa sobre els cabals dels rius, que li transfereix la CHE. Té, en canvi, uns altres instruments per a obtenir dades que poden fer preveure crescudes de cabals: d’una banda, la previsió de pluja i les dades de precipitació acumulada, i d’una altra l’evolució dels gruixos de neu en diverses cotes a la muntanya.

El director del Servei Meterològic de Catalunya, Oriol puig, ha destacat avui la gran quantitat d’aigua caiguda aquestes últimes hores: les dades registrades a la una del migdia xifren en 112 els litres per m² a Vielha, la majoria, uns 90, al llarg d’aquest matí.

Una suma de factors explosiva

I ha explicat que el violent desbordament del riu Garona és el resultat de la suma d’aquestes pluges amb el desglaç de la neu abundant caiguda els últims mesos. Puig ha destacat, per exemple, que a l’estació de la Bonaigua, a uns 2.220 metres, encara hi ha un metre i mig de neu, quan normalment al mes de juny no en queda gents.

Els càlculs dels meteoròlegs estimen que durant la darrera setmana la neu s’ha desglaçat a un ritme d’entre 20 i 30 centímetres de gruix de neu. ‘Cada dues hectàrees d’un metre d’alçada de neu es genera un hectòmetre d’aigua’, ha calculat Puig. I ha remarcat: ‘Els mesos d’abril i març ha plogut i nevat un 200% més que de mitjana’.

El meteoròleg Francesc Mauri explicava avui a Catalunya Ràdio que la previsió ‘s’ha fet molt correctament, tant des de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre com des de Protecció Civil. La revisió dels cabals s’ha anat controlant.’ Quin problema hi ha hagut? ‘En dotze hores s’ha precipitat tot. Tot s’ha ajuntat en poquíssimes hores. La meteorologia i la hidrologia ho han precipitat tot’, deia Mauri.

La informació que es va oferir el dia abans

Ahir la informació meteorològica ja avisava de pluja intensa a l’Alt Pirineu i a l’Aran. I Protecció Civil va emetre un nou avís de pre-alerta de l’Inuncat arran d’aquesta previsió. Aquella nota no vinculava la informació de què disposava des de divendres sobre la crescuda del cabal dels rius amb la previsió de pluja, tal com sí que havien fet alguns meteoròlegs, com Tomàs Molina ahir al vespre a TV3. ‘La pluja pot desfer la neu i acumular encara més aigua al cabal dels rius. El Segre i les Nogueres baixen amb molta aigua. Per tant, precaució, perquè es pot incrementar l’aigua. La pluja pot ser abundant i intensa’, deia ahir Molina.

Per tant, el pla Inuncat per risc d’aiguats i inundacions estava activat en pre-alerta des divendres per l’increment del cabal dels rius i des d’ahir per pluja. L’Inuncat s’activa en pre-alerta ‘per previsions meteorològiques o hidrològiques o per l’aplicació de mesures correctores de preses’. I s’activa en alerta, segons informació d’Emergències, ‘quan és molt probable que hi hagi inundacions; quan l’aigua que es desguassa es desborda sense danys importants; per inundacions sense danys elevats i al final d’un episodi d’inundacions importants.’ En aquest cas, el pas de la pre-alerta a l’alerta no es va arribar a produir.

En canvi, aquest matí sí que s’ha activat el pla en fase d’Emergència 1, ‘quan es produeixen inundacions en rius, rieres, torrents que tinguin efectes importants però limitats sobre el territori.’

En conclusió, hi havia prou informació per preveure una crescuda dels rius de la Vall d’Aran i l’Alt Pirineu, tal com van alertar alguns meteoròlegs, però aquesta mateixa informació no va circular de la mateixa manera pels canals institucionals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any