Onada de manifestacions multitudinàries a les principals ciutats del Brasil

  • Desenes de milers de persones protesten per la pujada del preu del transport públic i la política de grans esdeveniments esportius

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.06.2013 - 10:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de persones es van manifestar ahir en unes quantes ciutats brasileres per protestar per la pujada del preu del transport públic i per l’elevat cost de l’organització de la Copa Confederacions, que es fa aquests dies al país, i del Mundial de Futbol de l’any vinent. La manifestació més multitudinària va tenir lloc a Rio de Janeiro, amb cent mil persones, però també n’hi va haver a la capital, Brasília, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador i Sao Paulo. En alguns casos hi va haver topades amb la policia.

La principal manifestació de protesta es va produir a Rio de Janeiro, on milers de manifestants van recórrer amb flors a la mà el centre de la ciutat en direcció a Cinelândia. Hi va haver alguns aldarulls amb petits grups que van intentar desviar-se del recorregut autoritzat per les autoritats.

A la capital del país, Brasília, deu mil persones, entre les quals centenars d’estudiants de secundària, van manifestar-se contra la corrupció, el preu del transport públic i les conseqüències a la hisenda pública de la celebració dels grans esdeveniments esportius d’aquest any i el vinent. Un grup de manifestants va arribar fins el Congrés Federal, protegit per un desplegament policíac, i va aconseguir enfilar-se al sostre. La policia va fer servir gasos lacrimògens per a expulsar-los-en.

També hi va haver topades a Belo Horizonte, on unes vint mil persones es van manifestar contra la pujada del preu del transport públic i les despeses generades per la Copa Confederacions, el Mundial de Futbol i les Olimpíades del 2016. Els manifestants van intentar arribar a l’estadi de Mineirao, on s’havia jugat el partit entre Nigèria i Taití. La Policia Militar va fer servir gasos lacrimògens i bales de goma per a impedir-ho.

Al sud del país, a Porto Alegre, quinze mil persones van protestar davant l’ajuntament també contra els partits polítics i hi va haver incidents quan un grup es va desviar per l’avinguda Ipiranga.

A la capital econòmica del Brasil, Sao Paulo, epicentre de les protestes, seixanta-cinc mil persones van manifestar-se contra la pujada del preu del transport públic de 3 reals a 3,20 i contra la violenta repressió de la manifestació de divendres passat.

Cal recordar que les protestes van començar justament la setmana passada a Sao Paulo, però, després de la violenta repressió de la manifestació de divendres, que ha comportat una investigació dins la Policia Militar, s’han estès per tot el país.

Ahir també hi va haver manifestacions en ciutats com Salvador, Belem, Victória i Curitiba.

Rousseff considera legítimes les protestes

La presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, ha considerat legítimes les protestes: ‘La presidenta considera les manifestacions pacífiques com a legítimes i pròpies de la democràcia i que és propi del jovent manifestar-se’, va dir la secretària de Comunicació Social, Helena Chagas. Per la seva banda, el secretari general de la Presidència, Gilberto Carvalho, va admetre la preocupació del govern per les protestes i va fer una crida al diàleg als seus promotors per a abordar ‘els anhels’ que han empès la gent a sortir al carrer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any