San Domino, ‘l’illa gai’ de la Itàlia feixista

  • El règim de Benito Mussolini va confinar desenes d'homosexuals en una presó a la mar Adriàtica, ara fa setanta-cinc anys

VilaWeb
Redacció
14.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’illa de San Domino forma part de l’arxipèlag de les Tremiti, a la mar Adriàtica. Prop de la ciutat italiana de Foggia (Pulla), és una destinació turística d’estiu. Però fa setanta-cinc anys, aquest petit paradís turístic va ser un infern per a alguna gent. El règim feixista de Benito Mussolini, exaltador de la virilitat i la masculinitat de l’home italià, va recloure en aquesta illa un centenar de gais i transsexuals, anomenats despectivament ‘degenerats’ i ‘pederastes’, per separar-los d’una societat on l’homosexualitat era inconcebible.

La història de la presó de San Domino ha passat inadvertida durant molts anys, tot i que hi ha hagut gent que l’ha estudiada. Aquesta setmana, en ocasió del setanta-cinquè aniversari de l’establiment del camp de reclusió, una llarga llista d’entitats en favor dels drets dels homosexuals s’hi han dirigit per retre homenatge als qui hi van ésser confinats.

Com explica aquest extens reportatge que hi dedica la BBC, la paradoxa és que alguns dels reclosos per les autoritats feixistes van experimentar a San Domino un cert alliberament en el si d’una comunitat obertament homosexual, tot i ésser sota règim penitenciari.

Una bona part dels empresonats a l’arxipèlag eren homosexuals de l’àrea de Catània, arran de l’entestament d’un prefecte de policia que es va imposar d’aturar ‘l’extensió de la degeneració’ a Sicília i el 1938 envià quaranta-cinc homes a San Domino, a sis-cents quilòmetres de casa seva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any