Cameron sobre la independència: ‘Cal deixar que la gent decideixi’

  • 'No es poden ignorar les qüestions de nacionalitat, independència i identitat', diu davant cent cinquanta mitjans internacionals

VilaWeb
Redacció
13.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En una trobada internacional amb més de cent cinquanta mitjans presents, el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, va alliçonar ahir el govern espanyol sobre el respecte a la voluntat d’autodeterminació de Catalunya. Va dir que no creia que fos bo d’ignorar la pulsió d’un poble i d’un govern que volia decidir el seu futur. Ho va dir indirectament i sense esmentar Catalunya, però es va referir explícitament al ‘primer ministre’ d’Espanya i, per tant, feia una al·lusió clara al cas català. Cameron va dir que ell no era ningú per a dir a Rajoy què havia de fer, però que considerava que no ho encarava correctament.

Concretament, Cameron va dir: ‘No crec que al final puguis intentar ignorar aquestes qüestions de nacionalitat, independència i identitat. Penso que el camí correcte és tenir els teus arguments, presentar-los i deixar que la gent decideixi. D’aquesta manera és com vull fer les coses al Regne Unit. No voldria mai dir a la gent d’Espanya com han d’encarar els seus envits. Aquesta qüestió correspon al govern espanyol i al primer ministre espanyol.’

El 15 d’octubre de 2012 el primer ministre britànic va pactar amb l’escocès, Alex Salmond, la convocatòria d’un referèndum d’independència, en l’anomenat ‘pacte d’Edimburg’. Cameron i Salmond es van comprometre a treballar plegats per fer una consulta legal. Des de Londres, el primer ministre britànic va cedir els poders perquè Edimburg pogués organitzar el referèndum, que es farà el 18 de setembre de 2014. Les dues capitals van negociar durant mesos qüestions com ara l’any de la consulta, el tipus de pregunta o qui tindria dret de vot. 

Els darrers mesos, tots dos governs han publicat informes sobre les possibles conseqüències de la independència, defensant els arguments a favor del no des de Londres i a favor del sí des d’Edimburg, però sempre en un ambient de cooperació. De fet, l’acord pel referèndum estipula que ambdues parts es comprometen a treballar ‘pel millor interès’ dels ciutadans, sigui quin sigui el resultat de la consulta. 

Cameron es va comprometre a permetre el referèndum quan el partit d’Alex Salmond va obtenir majoria absoluta al parlament escocès, als comicis del 2011. Va entendre i dir públicament que l’SNP de Salmond havia obtingut el mandat del poble per a convocar el referèndum, i que ell no es podia oposar a la voluntat dels escocesos de decidir el seu futur.

 

Més informació: Un assessor del govern alemany defensa el dret de secessió de Catalunya

El departament de Justícia dels EUA ja disposa d’un informe que considera possible la secessió de Catalunya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any