El símptoma Bibiana

  • L'article de Joan M. Minguet Batllori, titulat 'Bibiana Ballbé com a símptoma. La cultura de la riota?" ha generat un gran rebombori a les xarxes socials.

VilaWeb
Redacció
13.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reacció dels lectors davant l’article de Minguet indica que Bibiana Ballbé és una figura explosiva, d’un carisma telegènic innegable. El seu atractiu és irresistible per a alguns i irritant per a altres. L’article de Minguet ha generat reaccions de tota mena.

Minguet considera mal senyal que s’hagi proposat Bibiana Ballbé per dirigir el Centra Arts Santa Mònica, i qüestiona que figures com Toni Soler o Miquel Calçada siguin les més adients per dirigir la celebració del Tricentenari de 1714. És necessari confiar la gestió a figures mediàtiques per tal de comunicar adequadament la cultura?

Minguet lamenta que la gestió cultural depengui cada dia més de referents forjats a la televisió. La tendència a patrimonialitzar la telegènia de certs personatges amb una forta marca personal no és exclusiva de l’àmbit polític. S’ha estès de fa temps en l’àmbit editorial, on la venda de llibres també depèn cada dia més d’autors amb aura mediàtica, com explica Bernat Puigtobella a Núvol.

“Bibiana Ballbé és una nimfa” ha replicat Eva Comas, que ha sortit en defensa de Ballbé en un article que defensa la capacitat de la periodista: “I tant que les nimfes poden dirigir les institucions culturals. N’estic tipa de sàtirs i de taurons amb corbata que gestionen els meus diners”, afirma Comas. 

L’article de Joan M. Minguet també ha estat contestat per Ramon Pardina a Núvol mateix, amb un article que denuncia “la cultura del front corrugat, del posat seriós, transcendent, de la mà que aguanta la barbeta”.   Pardina reivindica un humor compatible amb la cultura, un humor capaç de fer riure amb les lletres (com Bankia més o menys).

Mar Aguilera Vaqués, per la seva banda, lamenta que Joan M. Minguet hagi construït el seu argument qüestionant la capacitat d’una dona per ocupar un càrrec. 

Pep Antoni Roig, estudiant de filologia catalana de la UAB, en canvi, es posa de la banda de Minguet, i arriba a preguntar-se si no tenim el que ens mereixem. El crític i poeta Xavier Serrahima afirma que la cultura al nostre país fa riure i se suma a les posicions de Minguet.

Si voleu llegir l’article que ha originat tota aquesta controvèrsia, el trobareu a Núvol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any