‘Coaching’, l’entrenament de les emocions

  • Treballar els problemes personals i laborals permet relacionar-se millor i complir els objectius que cadascú es proposa

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

T’imagines tenir un entrenador personal de les teves emocions? Semblant al preparador físic que dirigeix les rutines d’exercicis personalitzats, un ‘coach’ és un professional que ajuda a exercitar els veritables desitjos y propòsits de cadascú i acompanya el client en el procés fins a complir-los.

En què consisteix?

El ‘coaching’ és una tècnica per exercitar les emocions i millorar les pròpies expectatives de vida. No es tracta d’una teràpia on una persona malalta pretén recuperar-se esbrinant l’origen dels seus problemes. Al contrari, no es busquen les causes sinó solucions. A través d’un número concret de sessions, l’expert acompanya el client perquè conegui com ha de funcionar i què ha de fer per complir les metes plantejades a les sessions.

Diversitat de mètodes

Per ‘coaches’ com Mar Milán, fundadora de l’empresa Creantium, aquesta professió s’ha convertit, a més, en un estil de vida. Amb ell, afronta altres qüestions de la seva vida diària. Segons Milán, el sistema educatiu ordinari no ens ha ensenyat a relacionar-nos i a la llarga ens hem negat a nosaltres mateixos. Amb el seu mètode, el co-activo, mitjançant preguntes, ajuda a treure les aspiracions que el client porta dins i que, aleshores, es compromet a realitzar.

Per a Raquel Caballero, creadora del centre Emotional Turner, a més de l’interrogatori, és important el que ella anomena “autocoaching”: l’entrenador tan sols acompanya el client, no el dirigeix. Quan aquest ha trobat la fórmula per desbloquejar els conflictes i què li passa, la feina del professional finalitza. La persona ja ha desenvolupat les pròpies eines que li permetran ser autosuficient per fer fronts futurs conflictes.

A la primera sessió, el client ha d’obrir-se a l’expert i exposar-li els seus problemes. A partir d’aquí, dissenyen junts un pla d’actuació per trobar solucions. Aquest és el mètode seguit per Noemí Batlle al seu centre Focaliza, qui descriu les sessions com un procés de canvi i un espai de reflexió per pensar on volem anar.

Tipus de sessions: sol o acompanyat?

Aquest creixement continu és diferent per a cada persona i es pot practicar tant individualment com en grup.

Les sessions individuals són molt més confidencials. Tot i que el ‘coaching’ no pretén ser una teràpia, Mar Milán és conscient que en els conflictes personals, com pot ser la família o la parella, es troba l’arrel i que una vegada desbloquejats, tot funciona.

Les sessions grupals, en canvi, busquen solucions per millorar l’equip en el seu conjunt i no es treballen els objectius individuals. “Un equip és una entitat viva en sí mateixa, una entitat pròpia amb una intel·ligència relacional”, explica Milán. Normalment, en aquest cas l’entrenador de les emocions és contractat per la mateixa empresa.

Per a la fundadora de Creantium el ‘coaching’ individual és més gratificant, perquè ens ensenya a viure fent el que sempre hem ambicionant. En canvi, per a Raquel Caballero les sessions en equip són més potents. Les trobades grupals permeten observar l’experiència d’altres persones i l’intercanvi de reflexions i solucions permet créixer individualment.

L’objectiu: començar a viure

Tot plegat, fa que persones que comencen el ‘coaching’ amb una “cara de tristor i pessimisme impressionant, durant les sessions es descobreixin a elles mateixes, donant el millor que tenen”. Tant Mar Milán com Raquel Caballero són testimonis de la passió que els transmet la seva professió quan la gent comença a gaudir la vida.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any