La xarxa, una eina de normalització lingüística

  • Les plataformes 2.0 com Twitter són, avui en dia, una peça clau per fer més comú l’ús del català al dia a dia

VilaWeb
VilaWeb
Allosa Ajanovic i P.J. Armengou
11.06.2013 - 10:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des del retorn de la democràcia, les institucions catalanes van posar-se en guàrdia per engegar un procés de recuperació i dinamització del català que van anomenar “normalització lingüística”. Hi van ajudar els mitjans de comunicació públics, l’administració, l’escola… Però el que no es va tenir en compte llavors és que l’arribada de les xarxes socials tindria un efecte multiplicador en aquest procés i donaria un cop de mà impagable a quotidianitzar l’ús de la llengua.

Catalunya, poble tuitaire

El català és ja una llengua assentada i reconeguda a internet. Valgui d’exemple el fet que va ser, després de l’anglès, la segona llengua en la qual es va escriure a la Viquipèdia. Amb l’arribada de les xarxes socials era un incògnita com es comportarien els catalanoparlants, però la incertesa s’ha resolt amb èxit. I és que a Catalunya s’han implementat amb molta força, sobretot Twitter. De fet, segons un estudi de la Universitat de Cornell (Nova York) el català és la dinovena llengua més usada a la xarxa social dels 140 caràcters, just per sota del xinès. Aquesta dada es fa palesa en un ‘mapa de les llengües’ de Twitter, elaborat per Eric Fisher al 2011, on la quantitat de piulades en la nostra llengua es diferencia clarament del castellà, sobretot al Principat.

L’activisme polític a Twitter

Els catalans han fet servir la xarxa en moltes ocasions per canalitzar les seves reivindicacions i protestes, i Twitter no és una excepció. Algunes de les característiques d’aquesta xarxa són grans eines per l’activisme: la immediatesa, el gran impacte a nivell global (gràcies, per exemple, als Trending Topic), la viralitat, etc. Recollim alguns dels hashtags protesta catalans que han fet fortuna a la xarxa:

#twitterencatala 

Està clar que les possibilitats que dóna aquesta plataforma, sobretot pel que fa a organitzar campanyes de reivindicació o protesta, anima molts catalanoparlants a fer ciberactivisme. Hi han sorgit moltíssimes accions en àmbits com l’educació, les retallades o la corrupció, però per sobre d’elles, hi destaca la defensa del català. Una d’aquestes iniciatives va ser la que reclamava que Twitter es traduís i estigués disponible en la nostra llengua.El hashtag #twitterencatala va bombardejar massivament la xarxa, i fins i tot el CEO de la companyia, Dick Costelo, se’n va fer ressò en un tuit.

El seu impulsor va ser el periodista Albert Cuesta, però va ser gràcies a la feina de 5.000 voluntaris en la traducció i milers de persones en la difusió (el hashtag va ser Trending Topic), que Twitter en català va esdevenir una realitat. A l’abril els usuaris en català de la xarxa social van superar els 100.000 usuaris, i el nombre no para de créixer dia rere dia.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any