El consell, obligat a incloure ‘llengua catalana’ en els estatuts de la UJI

  • En compliment d'una sentència del TSJ valencià

VilaWeb
Redacció
11.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Diari Oficial del govern valencià (DOCV) va publicar finalment ahir els canvis dels estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló, que feien referència al reconeixement de la llengua catalana i de l’àmbit lingüístic català. El govern, que havia esgotat tots els recursos judicials per a evitar aquestes modificacions, s’hi va trobar obligat per l’exigència de la darrera sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ), del dia 6 de maig. La sentència comminava el consell a esmenar els estatuts abans de tres mesos per incloure-hi les expressions ‘acadèmicament llengua catalana’ i ‘àmbit lingüístic català’.

Els estatuts de la universitat havien estat aprovats en el decret 116/2010 del consell del 27 d’agost, i no s’hi acceptaven les expressions ‘llengua catalana’ ni ‘País Valencià’. La universitat hi va interposar un recurs que fou acceptat. Amb tot, la sentència, que és ferma, només admet les expressions ‘acadèmicament llengua catalana’ i ‘àmbit lingüístic català’, però no ‘País Valencià’. El tribunal entén que els dos primers termes no contradiuen l’estatut valencià, però que el terme ‘País Valencià’ no té antecedent històric.

Per tot plegat, a proposta de la consellera d’Educació, Cultura i Esports, es va deliberar sobre la qüestió al consell de govern de divendres i avui s’ha publicat el decret.

Aquest és el text que publica el DOCV:

ANNEX

Text de la modificació dels Estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló.
Article 5, apartat I: ‘Potenciar el coneixement i l’ús de la llengua pròpia, valencià segons l’Estatut d’Autonomia, acadèmicament llengua catalana, atenent la seua consolidació i plena normalització en tota la comunitat universitària.’

Disposició addicional tretze: ‘La Universitat Jaume I promourà una col·laboració especial amb les altres universitats de l’àmbit lingüístic català a través de la Xarxa Vives d’Universitats.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any