Rondalla va, rondalla ve

VilaWeb
Redacció Pebrella
10.06.2013 - 18:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La dinamització de l’accés a la informació de la mà de les noves tecnologies ha significat una universalització de la cultura i fins i tot de la puresa del costumari oral genuí que l’acordona. Fet i fet és irremeiable poder mantenir un  referent, el de l’experimentat contador o contadora d’històries orals a la vora de la llar envoltat de xiquets encurosits. Van quedant menys oportunitats de recopilar testimonis orals genuïns. I des d’aquesta admonició es justifica, si més no,  la necessitat de projectes semblants al que ens referirem.

Les ‘Rondalles de la Vall i del vell’ es gesten contextualitzades en una classe de valencià,  al caliu d’una tasca més que de primeres no tenia res d’especial si no fos pel material generat. El bon treball de l’alumnat i la participació d’un entorn que encara manté un perfil de certa puresa en les tradicions orals, va creant un tresor de valor insospitat. A les hores d’ara i després de set cursos repetint l’experiència, ens trobem amb més de seixanta rondalles contades per les persones majors de la comarca i recopilades pel nostre alumnat.

Els objectius de la primera fase del projecte ja s’han assolit amb nota, gràcies a l’atractiu disseny elaborat pel departament de Plàstica. Tot plegat,  el recull rep el reconeixement de la Fundació Lluís Carulla que premia el treball realitzat per l’alumnat amb els Premis Baldiri Reixac. Però i ara, què? Doncs estem convençuts que encara hi ha una llarga trajectòria a recórrer. Les idees estan bullint en el nostre cervell. Una que pren força és l’edició d’un llibre que reculla totes les rondalles recopilades fins ara. Per a aconseguir un producte més lluïdor i descontextualitzat del propi institut ens agradaria acomboiar altres persones de la comarca amb inquietuds literàries que estiguen disposades a participar-hi. Des d’aquest escrit invitem a col·laborar-hi tots els lletraferits que ho desitgen. Tant sols demanem una fidelitat bàsica a la recopilació original de la rondalla abans de literaturitzar-la. Nosaltres vos lliuraríem  el conte  original recollit per l’alumnat. Tots ells aniran a un llibre de rondalles comarcal que oferirem a totes les persones en un projecte exempt de lucre i que busca presumir de comarca, de cultura participativa i de llengua. La veritat és que ens falten per abordar problemes importants, com el finançament o la possibilitat de crear propostes didàctiques… Però això són figues d’un altre paner, i la veritat és que sense la matèria primera no anem enlloc.

Vinga. T’animes? Doncs ajuda’ns i posa’t en contacte amb nosaltres al correu esokst@gmail.com.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any