Govern, partits i Consell Escolar es reuneixen per a respondre a la llei Wert

  • Les protestes contra les retallades en educació podrien dificultar una resolució unitària en defensa del català

VilaWeb
Redacció
28.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, encapçala aquesta tarda (17.30) la reunió amb els partits favorables a la immersió lingüística (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP) i membres del Consell Escolar de Catalunya. Per part del govern també hi assistiran els consellers de la Presidència, Francesc Homs, d’Ensenyament, Irene Rigau, i de Cultura, Ferran Mascarell. Segons el govern, l’objectiu de la reunió és defensar el model educatiu de Catalunya. El president Artur Mas s’ha obert a parlar també de l’aplicació de la LEC, tal com li han reclamat insistentment el PSC i ICV-EUiA. Per una altra banda, ERC reclama que de la cimera en surti un full de ruta concret.

El president  ja va obrir la porta divendres a parlar de l’aplicació de la llei d’educació de Catalunya (LEC), a banda la qüestió lingüística. D’aquesta manera, el cap de l’executiu català allargava la mà als partits que des de bon principi havien reclamat que la reunió anés més enllà de la defensa de la immersió lingüística i s’hi debatés sobre la qualitat de l’educació, tant a Catalunya com a l’estat espanyol. ‘Es pot parlar i analitzar tot’, va assegurar Mas. Igualment, va dir que la unitat dels partits catalans es podria traduir en accions conjuntes al congrés espanyol durant la tramitació de la LOMCE.

De fet, en la primera reunió de partits sobre educació, el 12 de desembre, ja es va acordar que els partits amb representació a Madrid presentessin esmenes conjuntes al congrés espanyol i al senat. En aquella primera reunió també es va convenir d’aplicar la LEC encara que la LOMCE entrés en vigor. La reunió del desembre, com la d’avui, va aplegar membres del govern i del Consell Escolar i representants de CiU, el PSC, ERC i ICV-EUiA. Inicialment, la CUP no hi havien estat convidada, però hi va acabar participant.

ERC espera que de la cimera d’avui en surti un full de ruta concret contra la llei Wert. ‘Esperem que no es quedi només en un acord entre partits polítics per a actuar al congrés espanyol o al parlament, sinó que es pugui treballar un full de ruta obert a tota la comunitat educativa i la societat civil’, va dir la portaveu dels republicans, Anna Simó.

El PSC intentarà fer un ‘front comú’ amb ERC i ICV-EUiA ‘en defensa de l’escola pública’ i criticarà la política de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va propugnar ahir la unió dels partits d’esquerres per defensar una escola pública, laica i no segregadora. A més, també va criticar que la consellera Rigau fomentés el ‘deteriorament’ de la qualitat del sistema actual.

El president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, va criticar que el govern hagués prescindit de sindicats educatius, mestres i associacions de pares i mares en la cimera. Per Herrera, amb la presència de representants del Consell Escolar no n’hi ha prou. Va remarcar també que volia anar a la cimera per parlar no únicament de la llei Wert i de la immersió lingüística, sinó també de les ‘retallades i de la degradació de l’educació pública’.

La CUP va confirmar que hi assistiria després de la trobada del diputat David Fernàndez amb el president de la Generalitat, aprofitant el ple del parlament de la setmana passada. Fernàndez va dir que no seria una reunió solament dels signants de la LEC, sinó també dels qui volien ‘blindar i defensar aferrissadament el sistema d’immersió lingüística’. El diputat de la CUP també va recordar que quan el parlament va aprovar la LEC, el seu partit era al carrer protestant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any