El sí a la sobirania fiscal s’imposa a Seva

  • Els partidaris de pagar a l'Agència Catalana van guanyar amb el 97,85% dels vots · La participació a la consulta va ser del 22,84%

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els habitants de Seva (Osona) van votar ahir en una consulta si volien continuar pagant els impostos a la hisenda espanyola o bé fer un acte de sobirania fiscal i començar a pagar-los a l’Agència Tributària de Catalunya. 

La pregunta que els va formular el consistori era aquesta: ‘Vols que l’Ajuntament de Seva pagui els teus impostos a l’Agència Tributària de Catalunya?’ Els vots del sí foren 638, un 97,85%. Hi va haver 9 vots negatius i 4 en blanc. La participació fou del 22,84%. L’ajuntament ja havia avançat que la consulta seria vinculant. Per tant, ben aviat farà els passos necessaris per deixar de pagar l’IVA i l’IRPF a la hisenda espanyola i començar a pagar-los a la Generalitat. 

Aquesta consulta tenia una força especial, car havia estat consensuada per tots els regidors de l’ajuntament (onze), tant de l’equip de govern (Unió Municipal, CUP i Independents per Seva) com de l’oposició (CiU). La iniciativa, a més, tenia el suport de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El ple de Torelló vota avui, mentre el grup d’ajuntaments insubmisos creix

A més de Seva, els ajuntaments que ja han optat per pagar els impostos a Catalunya i no directament a la hisenda de l’estat espanyol són Arenys de Munt, Gallifa, Llinars del Vallès, Premià de Dalt, Alella, Campdevànol, Ripoll, Sant Jaume de Llierca, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Viladamat i Marçà. Vic encara no ho ha fet, però ho farà a partir del mes de juliol, després d’haver aprovat aquest mes de maig una moció en aquest sentit. I Torelló votarà precisament avui una moció similar.

Aval de la Generalitat

La Generalitat ja va avalar la decisió d’aquests ajuntaments de bon començament. Va assegurar que aquesta acció era legal, car els impostos que es paguessin a l’agència catalana serien transferits a la hisenda espanyola, de manera que el govern entenia que ningú no deixava de complir les obligacions fiscals.

Alhora, el conseller de Presidència, Francesc Homs, va anunciar que la Generalitat preparava un mecanisme perquè els ajuntaments poguessin generalitzar aquesta pràctica tributària, cosa que hauria de ser l’embrió d’una futura hisenda catalana.

Seva es va proclamar territori català lliure i sobirà el setembre passat i és membre de l’Associació de Municipis per la Independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any