Els últims presos del franquisme

  • 'Si continuem vius, també hi continuen alguns dels nostres botxins, torturadors, jutges del TOP, components dels consells de guerra sumaríssims, ex-ministres que van donar el seu 'enterado' a crims legals, carcellers i un llarg etcètera de sinistres personatges que han viscut en la impunitat'

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hi ha homes i dones que cerquen la seva veritat, la seva justícia i la seva reparació en aquestes fosses comunes escampades per tota la geografia d’un país que pot anomenar-se el país del formatge ‘gruyère’, el país de les tombes a les cunetes, als rasos, el país de l’extens cementiri on, des de fa setanta anys, es calcula que més de dues-centes mil víctimes esperen un reconeixement i un soterrament dignes. Si al París del 1968 algú va pintar allò de ‘sota les llambordes hi ha la platja’, a l’estat espanyol encara avui podria escriure’s a les parets que sota la terra o els maons hi ha les fosses comunes. 

Hi ha, també, homes i dones pels quals l’exigència de veritat, justícia i reparació s’inscriu en la pròpia pell. Parlem dels resistents i represaliats dels darrers anys de la dictadura, allò que s’anomena el franquisme tardà. Resistents vius encara avui que, trenta-set anys després de la mort del dictador, continuem esperant que s’anul·lin els judicis pels quals ens van detenir, torturar i empresonar en virtut d’unes lleis manifestament injustes i il·legítimes, per mitjà d’un aparell repressiu i uns tribunals feixistes.

Un nombre, no pas reduït, d’aquest segon grup de persones ens hem associat a la Comuna i ens hem fets presents, com a col·lectiu, i individualment, en la querella argentina. No per gust, sinó impel·lits pel blocatge jurídic i, en bona part, polític, pel qual es manté fèrriament la impunitat total dels crims del franquisme, amb l’única base legal d’una llei pre-constitucional, la 46/77 (llei d’amnistia), que, amb un cop de carpeta, va barrar el pas de qualsevol reclamació de justícia per part de les víctimes i represaliats de la dictadura.

Després d’un seguit de vicissituds i intents frustrats de trencar aquest cèrcol d’impunitat i irresponsabilitat, i, naturalment, no tan sols la Comuna, sinó una quantitat molt nombrosa d’associacions de la memòria, associacions d’ex-presos, sindicats, organitzacions socials de tota mena (un bon nombre de les quals presents en la xarxa Aqua de suport a la querella argentina), a més d’ajuntaments amb el suport de majories municipals, ens hem personat d’una manera o una altra, com a querellants, denunciants o adherents, a la querella que dirigeix avui la jutgessa Servini de Cubría a Buenos Aires. Per als centenars de milers d’afectats directament pels crims del terrorisme d’estat franquista, que tan discriminats i ignorats judicialment romanen en el seu país, la querella argentina i la documentació proporcionada a la jutgessa desemmascara i posa a lloc, per si encara fes falta, la història recent del nostre país i obre una possibilitat d’esclariment i de justícia.

Per als represaliats del franquisme tardà, la situació és especialment sensible. Perquè si continuem vius, també hi continuen alguns dels nostres botxins, torturadors, jutges del Tribunal d’Ordre Públic, components dels consells de guerra sumaríssims que es van prolongar fins poques setmanes abans de la mort del dictador, ex-ministres que van donar el seu ‘enterado’ a crims legals, carcellers i un llarg etcètera de sinistres personatges, amb uniforme o sense, que han viscut en la impunitat proporcionada per les institucions del postfranquisme, per no parlar del seu enriquiment continu, de la promoció en l’escalafó corresponent o d’unes rendes ben assegurades. En la querella argentina seran denunciades i encausades, com no pot ser altrament, individus d’aquest caràcter i d’aquesta mena. És de justícia, és el mínim. 


*Chato Galante i Manuel Blanco Chivite són membres de l‘Associació La Comuna de Presos i Preses del Franquisme

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any