20 anys del premi literari la Vall d’Albaida de literatura eròtica

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any 1993, la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, en aquell moment presidida per Manuel Reguart, amb altres autoritats com ara Vicent Moreno, va convocar la primera edició del Premi de Narrativa Eròtica de la Vall d’Albaida. Una iniciativa que tindria una importància cabdal no només per la seua perdurabilitat, enguany celebra els vint anys, sinó perquè com afirma la Mancomunitat ‘aquest premi representa, sens dubtes, la convocatòria literària més singular de totes les que es convoquen en territori valencià’.

Aquella primera edició, amb Luis García Berlanga com a membre del jurat, la va guanyar Miquel Fañanàs i Serrallonga, amb ‘Diari de revelacions’, i la van publicar alhora la Caixa d’Ontinyent, que va seguir publicant una edició enquadernada en tapa durant les primeres convocatòries, i l’editorial Bromera, dins la col·lecció ‘L’eclèctica’, com ho ha fet en totes les posteriors edicions, llevat d’una. I des d’aleshores no s’ha deixat de convocar ni de publicar l’obra guanyadora, ni hi ha hagut cap any que el premi haja estat declarat desert. El darrer títol premiat, el 2012, ha estat del gironí Josep Pastells, ‘Vides lascives’.

Més de 300 obres, segons l’organització, han optat al guardó en les, fins ara, dèneu convocatòries, i d’entre els membres del jurat s’ha comptat amb la prestigiosa col·laboració de personalitats de les lletres com Isabel-Clara Simó, Ferran Torrent, Maria Fullana, Salvador Jàfer, Esperança Camps, Josep Piera, Carme Riera, Martí Domínguez o M. de la Pau Janer, entre d’altres. Sense comptar la preceptiva presència del guanyador o guanyadora del premi de l’edició anterior, destacada la de Josep Maria Morreres i Joan Olivares, els únics coronats amb el llorer en dues ocasions.

Sembla raonable pensar que el premi La sonrisa vertical (1979-2004), de Tusquets, fóra una referència. Les obres premiades –fins a l’any 2004, que va quedar desert, i des d’aleshores van deixar de convocar-lo després de vint-i-sis edicions– i moltes de finalistes, es publicaven en la col·lecció homònima de l’editorial que va continuar una vegada suspès el premi, dirigida per Luis García Berlanga. Aquest punt de referència respecte a una col·lecció emblemàtica, en espanyol i implantada també a Llatinoamèrica, ens dóna una perspectiva real del valor notable que ha assolit el premi de narrativa eròtica de la Vall d’Albaida: vint convocatòries ininterrompudes i una edició impecable.

L’existència d’aquest premi, tot i que es publica dins d’una col·lecció miscel·lània que en dilueix un tant la singularitat, ha comportat no només la posada a disposició del públic de 19 obres inèdites consistents, algunes d’elles d’extraordinària excel·lència, sinó un banc de proves del gènere que ha engrescat centenars d’autors a escriure i a d’altres editorials a publicar narrativa eròtica en català.

Només ens queda felicitar-nos que la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, ara presidida per Juan A. Puchades, alcalde de Benigànim, compartesca la consideració de mantenir aquest premi que contribueix a engrandir l’aportació valenciana a la cultura de creació, i alhora proporciona tanta personalitat i carisma a la comarca. Desitgem que aquesta vintena edició mantinga les expectatives de participació i de qualitat literària.

Enhorabona i per molts anys!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any