Muriel Casals reobre el debat sobre l’oficialitat del castellà en un estat català

  • Defensa que només el català hi sigui oficial i considera el castellà 'part del patrimoni cultural i lingüístic'

VilaWeb
Redacció
13.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, considera que únicament el català hauria de ser la llengua oficial de la Catalunya independent. En declaracions al 3/24, Casals va dir que no creia que el castellà hagués de compartir l’oficialitat amb el català en el futur estat, tot i que sí que creu que ha de tenir la consideració de llengua que forma part del patrimoni cultural i lingüístic de Catalunya. ‘Dos idiomes oficials en un mateix país és una mica estrany. Jo no reclamaria la cooficialitat del castellà’, va dir Casals.

L’oficialitat del castellà és un dels debats oberts a l’hora de definir com s’hauria de construir l’estat català. El president d’ERC, Oriol Junqueras, defensa la necessitat de dotar el castellà de caràcter oficial, per més que el català sigui la llengua vehicular a l’escola i a l’administració. Justament aquest cap de setmana els republicans han presentat la ponència de debat sobre el futur estat català. Hi proposen, entre més coses, un sistema semipresidencialista. Vegeu-ne més detalls ací.

En la mateixa entrevista, Muriel Casals va opinar que una consulta sobre la independència tindria més força que no una declaració unilateral al parlament. ‘La declaració unilateral en té una mica menys, que no vol dir que no en tingui perquè el parlament és l’expressió de la voluntat dels ciutadans. I una DUI seria legítima.’

Casals va qualificar d’absurda la suspensió de la declaració de sobirania del Parlament per part del Tribunal Constitucional espanyol. La presidenta d’Òmnium Cultural va reclamar una resposta catalana ferma i contundent. ‘La suspensió de la declaració de sobirania del parlament ultrapassa el límit de l’absurd. És com dir-nos: suspenem la vostra capacitat de pensar’, va comentar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any